Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Beeldende kunst

Egyptische revolutie-graffiti overgeschilderd en weer aangebracht

Op 19 september gaven de Egyptische autoriteiten opdracht om de graffiti op de muur van de Amerikaanse universiteit in de Mohammed Mahmoudstraat, vlakbij het Tahrirplein, over te schilderen. Dat viel samen met het leggen van nieuwe graszoden op het Tahrirplein. De boodschap was duidelijk: het moet maar eens afgelopen zijn met de revolutie. Het liep een beetje anders. De verontwaardiging over het verwijderen van de graffiti, in de publieke opinie en in de media, was zo groot dat plotseling de opdrachtgever zoek was. Uiteindelijk werd de schuld – weinig overtuigend – op "een foutje van de aannemer" geschoven. Hoewel de graffiti-kunstenaars eerst razend waren, is iedereen het nu eens dat het overschilderen een geweldig cadeau was. "Ik ben heel gelukkig met wat er is gebeurd", zegt graffiti-kunstenaar Ammar Abu Bakr (32). "Sinds de verkiezing van president Morsi was het debat stilgevallen. Veel mensen waren bang om tegen de Moslimbroeders te zijn omdat ze ook niet wilden gezien worden als aanhangers van het oude regime. Het overschilderen van de graffiti heeft dat taboe doorbroken: opeens is het OK om tegen Morsi te zijn." Inmiddels is de muur weer vol graffiti.
"We mogen u niet vergeten, mijn dame."
Reuters / Amr Abdallah Dalsh
"Brood, vrijheid, sociale rechtvaardigheid en glorie aan de martelaren."
Reuters / Amr Abdallah Dalsh
"Alles behalve de profeet Mohammed" / "Pas op, de muren zijn ontploft"
Reuters / Amr Abdallah Dalsh
De namen van de voetbalfans die om het leven kwamen bij de rellen in Port Said. "Vergeet onze martelaren niet"
Reuters / Amr Abdallah Dalsh
De Egyptische president Morsi afgebeeld op een speelkaart.
Reuters / Amr Abdallah Dalsh
AP / Khalil Hamra
"Als je het wist schrijf ik het opnieuw."
Reuters / Mohamed Abd El Ghany
"Onze graffiti kan niet worden gewist."
Reuters / Amr Abdallah Dalsh
"Het is een bevend regime dat bang is voor pen en penseel."
Reuters / Amr Abdallah Dalsh
"Revolutionaire ideeën zullen niet sterven."
Reuters / Amr Abdallah Dalsh
"Mohammed is de boodschapper van Allah. Glorie aan de martelaren."
Reuters / Amr Abdallah Dalsh