Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Catalonië wil referendum over zelfbeschikking houden

Catalaanse demonstranten bij een protest in Barcelona deze week. Foto Reuters / Gustau Nacarin

Het regionale parlement van Catalonië heeft ingestemd met een referendum over zelfbeschikking van de regio. De Spaanse regering heeft al gezegd een dergelijke volksraadpleging door het hoogste Spaanse hof tegen te zullen laten houden. Dat meldt persbureau AP.

Het Catalaanse parlement besloot vandaag om het referendum na de regionale verkiezingen van 25 november te laten plaatsvinden. De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria zei echter dat zo’n referendum ongrondwettig is. Correspondent Merijn de Waal:

“Het was eigenlijk al zeker dat het referendum er zou komen. De Spaanse regering bestempelt het referendum echter als illegaal en het zal dus niet bindend zijn. Toch kan je indenken dat een massale “ja” tegen zelfbeschikking een bepaalde impact zal hebben.”

Crisis wakkert onafhankelijkheidsdrift aan

De relatief welvarende, eigengereide regio zet zich traditioneel af tegen Madrid. De crisis wakkert de onafhankelijkheidsdrift verder aan. Op 11 september gingen ruim een miljoen mensen de straat op voor meer of zelfs volledige autonomie. Deze grote opkomst verraste heel Spanje. Na dit onverwachte succes zoekt de Catalaanse president Artur Mas nu verder de confrontatie. Hij wil dat Catalonië eigen belastingen mag innen en uitgeven, zodat de regio financieel weer gezond kan worden. De Spaanse premier Rajoy wees deze eis resoluut af.

Volgens de Waal is een eigen Catalaanse staat onhaalbaar, maar kan de druk de onderhandelingspositie van de regio wel verbeteren. De Waal:

“Het is niet realistisch dat Catalonië zich daadwerkelijk afscheidt en een nieuwe lidstaat vormt binnen Europa. Al is het maar omdat Spanje een veto-recht heeft en dat dus zal blokkeren. Daarnaast is de financiële situatie beroerd en zou het nieuwe land als een failliet land worden geboren. Wel is de dreiging van Catalonië een zorg voor Rajoy. De onrust op de financiële markten over Spanje zal er namelijk niet minder op worden.”

Eerder vandaag kondigde de Spaanse regering een nieuwe begroting inclusief 40 miljard aan bezuinigingen aan.