Ai Weiwei verliest zijn beroepszaak tegen boete

De Chinese kunstenaar en politieke internetcommentator Ai Weiwei (55) is in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot het betalen van een boete van 1,8 miljoen euro wegens het ontduiken van de belastingen. Als Ai de boete niet betaalt, loopt hij het risico weer te worden gearresteerd. Zolang de schuld niet is vereffend, krijgt hij geen paspoort en is hij dus niet in staat bij de opening van exposities en andere evenementen in Duitsland en de Verenigde Staten te zijn.

Een deel van de belastingschuld heeft de buiten China wereldberoemde, maar in zijn vaderland zelf onbekende kunstenaar al betaald, want anders had hij volgens de Chinese wetgeving niet in beroep kunnen gaan. De resterende schuld van 500.000 euro weigert hij te betalen omdat hij dan naar eigen zeggen zou erkennen dat de overheid een gefundeerde zaak tegen hem had. „Als ik de gevangenis in moet, is er niks aan te doen”, zei hij tegen het persbureau Reuters. Volgens Ai is de beschuldiging dat hij als eigenaar van de Beijing Fake Studio de belastingen zou hebben ontdoken „een vorm van politieke intimidatie”.

Ai behoort tot de scherpste critici van de Chinese autoriteiten en werd vorige zomer op verdenking van het verraden van staatsgeheimen 81 dagen lang vastgehouden door de staatsveiligheidsdienst. Na zijn plotselinge vrijlating werd hij beschuldigd van belastingfraude en het verspreiden van pornografie. Beide zaken tegen hem noemt hij „gefabriceerd” en tekenend voor de „rechteloosheid van iedere burger”.