Ai Weiwei weigert miljoenenboete te betalen en riskeert gevangenisstraf

Ai Weiwei gisteren bij de rechtbank in Peking in afwachting van de uitspraak na zijn tweede beroep. Foto Reuters/David Gray

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei riskeert een gevangenisstraf omdat hij weigert de miljoenenboete te betalen die hij vorig jaar kreeg opgelegd, zo meldt persbureau Reuters. Vanochtend wees de rechter zijn tweede hoger beroep af tegen de boete voor belastingontduiking.

Ai liet vanochtend weten dat hij de uitstaande boete niet zal betalen, omdat hij daarmee stilzwijgend zou erkennen dat het vonnis rechtmatig is, iets dat hij al vanaf het begin bestrijdt. De kunstenaar liet weten dat hij niet weet of hij vastgezet zal worden nu hij weigert te betalen:

“Als ik naar de gevangenis moet, is er niks dat ik daar aan kan doen. Dit land hanteert geen eerlijkheid en gerechtigheid. Zelfs al zou ik de boete wel betalen, bestaat de kans dat ik word gearresteerd.”

Ai en zijn ontwerpbureau waren eerder al in beroep gegaan. Dit beroep werd in juli afgewezen. Verdere mogelijkheden om de boete aan te vechten zijn er nu niet meer.

‘Tien jaar geen belasting betaald’

De kunstenaar werd in april in China gearresteerd, omdat hij economische misdaden zou hebben begaan. Hij werd in juni vrijgelaten, maar werd nog steeds verdacht en mocht Beijing niet zonder toestemming verlaten.

Het ontwerpbureau van de kunstenaar moet vijftien miljoen yuan (1,9 miljoen euro) aan achterstallige belasting en boetes voldoen, meldt persbureau AP. Volgens de overheid heeft het bedrijf tien jaar lang geen belasting betaald. Met de verkoop en vertoning van zijn werk, onder meer in Londen, New York en Berlijn, heeft Ai veel geld verdiend.

De Chinese autoriteiten zien Ai, die door middel van zijn kunst misstanden in de Chinese maatschappij aan de kaak stelt, als een lastpost. Het afgelopen jaar heeft hij drie maanden vastgezeten.