Stedelijk moet mogelijk werknemers ontslaan

Ontslagen zijn vrijwel onvermijdelijk bij het Stedelijk Museum in Amsterdam, nu het gemeentebestuur heeft besloten om het afgelopen weekend feestelijk heropende museum 4 miljoen euro minder subsidie te geven dan het had aangevraagd. Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam wil het Stedelijk in de subsidieperiode 2013- 2016 niet meer geven dan de 11,6 miljoen euro per jaar die de Amsterdamse Kunstraad in juni heeft geadviseerd.

Dat blijkt uit het Kunstenplan dat het college van burgemeester en wethouders vandaag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Volgens de museumdirectie is de aangevraagde 15,6 miljoen euro nodig om de hogere kosten van het grotere gebouw te kunnen dragen en de internationale ambities te verwezenlijken.

Ze wijst in haar verklaring op een deze zomer uitgebracht advies dat de aanvraag van het Stedelijk „volstrekt redelijk en realistisch is”. Het totale budget van het museum ligt rond de 20 miljoen euro.

„De broekriem moet worden aangehaald”, zegt zakelijk directeur Patrick van Mil in een verklaring. „Niet voorkomen zal kunnen worden dat ook in de organisatie aanpassingen moeten worden doorgevoerd.” Van Mil, die dit najaar bij het Stedelijk vertrekt, wilde vanmorgen niet bevestigen dat er ontslagen zullen vallen, maar zei dat zeker naar de personele kosten zal worden gekeken. Het Stedelijk moet voor 1 november een nieuwe begroting indienen op basis van die 11,6 miljoen euro.

De Amsterdamse cultuurwethouder Carolien Gehrels (PvdA) zei vanmorgen dat „er nog genoeg ruimte is in de bedrijfsvoering, aan de kosten- en de batenkant. Een gebouw dat twee keer groot is, heeft twee keer zoveel mogelijkheden. Nu iedereen met alle publiciteit heeft kunnen zien hoe mooi het is moet het museum veel meer bezoekers en nieuwe sponsors kunnen trekken”.

Het Stedelijk stelt in de verklaring dat het al 33 procent meer aan eigen inkomsten heeft begroot en „dat we nu zullen moeten kijken hoe we dat ook met een aangepast activiteitenbudget zo goed mogelijk op peil kunnen houden”.

Het Stedelijk moet het meest inleveren van alle culturele instellingen in Amsterdam. Op 7 en 8 november zal de gemeenteraad beslissen over de verdeling van de cultuursubsidies.