Oeuvreprijs voor Willeke van Ammelrooij op Nederlands Film Festival

Actrice Willeke van Ammelrooy ontvangt tijdens de opening van het Nederlands Filmfestival het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2012. Foto ANP / Robert Vos

Willeke van Ammelrooij is vanavond op het Nederlands Film Festival bekroond met het eerste Gouden Kalf. De actrice kreeg de Cultuurprijs 2012, een oeuvreprijs voor de verdiensten die iemand heeft gehad voor de Nederlandse film.

Van Ammelrooij kreeg de prijs uitgereikt door Marleen Gorris, de regisseur van de met een Oscar bekroonde film Antonia waarin Van Ammelrooij de hoofdrol speelt.

De 32e editie van het Nederlands Film Festival, dat gehouden wordt over vijftien locaties in Utrecht, staat dit keer in het teken van de familiefilm. Het evenement, dat in totaal tien dagen duurt, begon vanavond met de première van de film ‘Nono, het zigzag kind’ van de Vlaamse regisseur Vincent Bal.

Filmprijs van de Stad Utrecht naar documentaire over Chabot

De korte documentaire Interzone – Gedichten van Bart Chabot, van Jeroen S. Rozendaal, won vanavond op het festival de Filmprijs van de Stad Utrecht. De prijs bestaat uit een beeld van de Utrechtse kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van vijfduizend euro. Rozendaal ontving de prijs uit handen van burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen.

Interzone – Gedichten van Bart Chabot is een deels gedramatiseerde documentaire over de bekende Nederlandse dichter en schrijver. Hij begon zijn carrière als optredende dichter, maar met de jaren kwamen poëzie en performance steeds verder uiteen te liggen. De hoofdpersoon komt tijdens een tournee in zijn hotelkamer terecht in de gedichten van Chabot.

Ook Raymond Thiry, Remco Campert, Gerrit Komrij, Tjitske Jansen, Anton Corbijn en Ronald Giphart zijn in de film te zien. Tijdens het maken van de film werd bij Chabot een tumor geconstateerd, met ingrijpende gevolgen voor de maak van de documentaire.