Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Miljoenenstrop voor grote banken na failliet projectontwikkelaar

Een bouwproject van ontwikkelaar Eurocommerce bij station Leiden. Foto Hollandse Hoogte / Taco van der Eb

Voor de grote Nederlandse banken dreigt een strop van enkele honderden miljoenen door het faillissement van projectontwikkelaar Eurocommerce. Dat blijkt uit een vandaag verschenen verslag van de curator van Eurocommerce.

De grote vier Nederlandse banken – ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank – hebben voor 650 miljoen euro leningen uitstaan bij Eurocommerce. In ruil daarvoor hebben zij kantoren en gebouwen in onderpand gekregen. De waarde van dat vastgoed werd voor het faillissement van Eurocommerce in juli geschat op bijna 850 miljoen euro. Uit een recentelijk uitgevoerde taxatie blijkt dat het vastgoed bij een gedwongen verkoop niet meer dan 400 miljoen euro waard zou zijn. Dat zou neerkomen op een verlies van 50 procent.

Makelaarsbedrijf Colliers is door een groep banken aangezocht om een veiling te organiseren voor 44 gebouwen van Eurocommerce. Onder de geveilde objecten bevindt zich het voetbalstadion de Gelredome, de thuishaven van de Arnhemse club Vitesse. Die veiling vindt plaats op 29 oktober, zo bevestigt een woordvoerder van Colliers. Staatsbank ABN Amro, die nog 141 miljoen euro tegoed heeft van Eurocommerce, doet niet mee aan de veiling.

‘Veiling levert indicatie op van waarde leegstaande kantoren’

Volgens Colliers wordt dit een van de grootste vastgoedveilingen in Nederland. In de vastgoedbranche wordt met spanning uitgekeken naar de veiling. Er staat in Nederland heel veel commercieel vastgoed leeg. Het is onduidelijk wat de precieze waarde van dat vastgoed is. De openbare verkoop van de panden van Eurocommerce levert een indicatie op wat leegstaande kantoren daadwerkelijk waard zijn, zeggen insiders.

De beslissing van de banken om een veiling te organiseren, duidt erop dat ze geen snel herstel van de markt verwachten. „Dit doe je niet als je verwacht dat de vastgoedmarkt binnen vijf jaar weer opveert”, zo zegt een vastgoedadviseur. Uit een recent rapport van De Nederlandsche Bank blijkt dat Nederlandse banken voor 80 miljard euro hebben geïnvesteerd in commercieel vastgoed.

Uit het verslag van de curator blijkt ook dat Ger V., de oprichter en directeur van Eurocommerce, heeft geprobeerd om geld uit de failliete boedel te halen. Een aantal transacties is door de curator teruggedraaid. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar Ger V.