‘Haren gaf toch toestemming voor alternatief feestje op voetbalvelden’

Foto ANP / Catrinus van der Veen

Haren heeft vrijdagavond uiteindelijk toch toestemming gegeven voor een feestje op de voormalige voetbalvelden in het dorp. Dat heeft de gemeente vanavond gezegd tegenover RTV Noord. Het alternatieve feest zou op advies van de politie zijn ‘gedoogd’.

De regionale zender meldde eerder al dat een licht- en geluidbedrijf uit Hoogezand op de bonnefooi met apparatuur naar Haren was gereisd en toestemming had gevraagd “een feestje te bouwen”. De gemeente gaf het bedrijf daar op advies van de politie toestemming voor, aldus een woordvoerder van de gemeente:

“Het advies van de politie was, vermaak ze daar maar een beetje. Het is een grote groep mensen die daar op de velden is.”

Burgemeester Bats had een dag voordat zijn gemeente het toneel werd van de grootschalige ‘Facebookrellen’ nog besloten geen officieel alternatief feest te organiseren. Op een persconferentie zei hij zaterdag dat hij “serieus overwogen” heeft om uit voorzorg een alternatief feest te organiseren, maar dat dit te veel risico’s met zich mee zou brengen en mogelijk een nog grotere “aanzuigende werking” zou hebben op relschoppers.

Toen de gemeente in de loop van de vrijdagavond alsnog groen licht gaf voor een alternatief feest, haalde de politie volgens RTV Noord een aggregaat uit Friesland om de apparatuur op aan te sluiten. Dat vertraagde de organisatie van het alternatieve feestje echter aanzienlijk, waardoor pas na half elf muziek kon worden gedraaid. Hiphopartiest Kraantje Pappie, die bereid was voor de jongeren op te treden, was toen al onderweg naar verplichtingen elders.

Politiebond ACP opent meldpunt over rellen

De afgelopen dagen heeft veel kritiek geklonken op de manier waarop de gemeente en de politie zich op het ‘Facebookfeestje’ in Haren hebben voorbereid en hoe ze hebben gereageerd toen er rellen uitbraken. Politiebond ACP heeft een meldpunt geopend voor politiemensen die tijdens de rellen in Haren zijn ingezet. De bond hoopt met de getuigenverklaringen een beeld te krijgen van wat zich precies heeft afgespeeld en wat er fout is gegaan.

Een 18-jarige vakkenvuller bij Albert Heijn in Groningen maakte begin september de eerste promotievideo voor ‘Project X Haren’. Hij zegt vandaag op Joop.nl dat zijn oproep naar Haren te komen “begon als een grap” en dat hij geen kwade bedoelingen had:

“Het begon als grapje. Ik werd voor het evenement uitgenodigd door een paar vrienden. Op dat moment hadden zich zo’n 700 mensen aangemeld. Het is de eerste keer dat ik zo’n filmpje maakte. Ik woon zo’n twintig kilometer bij Haren vandaan en het leek me leuk als hier in de buurt eens wat gebeurde. Anders had ik het niet gedaan.”