Rellen in Griekenland terwijl regering bezuiniging overeenkomt

Een demonstrant gooit een steen naar de oproerpolitie op het Syntagmaplein in Athene tijdens de staking uit protest tegen de bezuinigingen van de regering.
Een demonstrant gooit een steen naar de oproerpolitie op het Syntagmaplein in Athene tijdens de staking uit protest tegen de bezuinigingen van de regering. Foto Reuters/ Yorgos Karahalis

De door de vakbonden georganiseerde demonstratie tegen de bezuinigingen in Griekenland is uitgelopen op geweld. Demonstranten raakten slaags met de oproerpolitie. Ondertussen zijn de Griekse premier Antonis Samaras en de minister van Financiën Yannis Stournaras het juist eens geworden over een extra bezuiniging van 11,5 miljard euro.

In het hele land wordt vandaag gestaakt uit protest tegen de bezuinigingen: scholen, winkels en ziekenhuizen zijn dicht, veerboten varen niet en ook de douane heeft het werk neergelegd. In Athene liepen ruim vijftigduizend mensen mee met een demonstratie van de twee grootste vakbonden van het land.

‘EU, IMF Out!’

De politie raakte slaags met enkele honderden demonstranten die molotovcocktails, flessen en stukken stoeptegels gooiden. Ook staken ze bomen in de Nationale tuin in het centrum in brand. De politie gebruikte traangas en pepperspray. Betogers schreeuwden:

“People, fight, they’re drinking your blood. We won’t submit to the demand of the troika. EU, IMF Out!”

Een van de demonstranten, Dina Kokou, een 54-jarige docente en moeder van vier kinderen, die moet rondkomen van duizend euro per maand zei tegen Reuters:

“We can’t take it anymore - we are bleeding. We can’t raise our children like this. These tax hikes and wage cuts are killing us.”

Dimitra Kontouli, een 49-jarige ambtenaar wier salaris is gedaald van zestienhonderd naar duizend euro per maand benadrukte hoe moeilijk de Grieken het hebben:

“We can’t just sit by idly and do nothing while the troika and the government destroy our lives. My husband has lost his job, we just can’t make ends meet.”

Ook ziekenhuiswerker Alkis Betses zag het bedrag op zijn loonstrookje al van dertienhonderd naar achthonderd euro per maand dalen. Volgens hem zullen nieuwe bezuinigingen zijn salaris nog eens doen afnemen naar zeshonderd euro.

“How can you survive on 600 a month, with ever-rising taxes, and continue to pay bills and buy necessary supplies? If the washing machine breaks down, where do you get the money for repairs? The resentment has been there for long before the new measures. Imagine what will happen when they’re made public.”

Regering wil betere belastinginning

Het is de eerste algemene staking sinds de nieuwe coalitieregering in juni aantrad. En juist vandaag zijn Samaras en Stournaras het eens over een nieuwe bezuiniging. Ook zouden ze twee miljard euro gevonden hebben die ze door betere belastinginning denken te kunnen binnenhalen.

Een lid van de oproerpolitie bereidt zich voor een traangasgranaat te gooien op het Syntagmaplein in Athene tijdens de staking tegen de bezuiningen. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

Een lid van de oproerpolitie bereidt zich voor een traangasgranaat te gooien op het Syntagmaplein in Athene tijdens de staking tegen de bezuiningen. Foto Reuters / Yorgos KarahalisEen lid van de oproerpolitie bereidt zich voor een traangasgranaat te gooien op het Syntagmaplein in Athene tijdens de staking tegen de bezuiningen. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

De bezuinigingen zijn een voorwaarde voor de volgende tranche aan miljardensteun van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank. Die betaling van 31 miljard euro moet een Grieks faillissement voorkomen. Griekenland is sinds medio 2010 afhankelijk van steun van de ECB, het IMF en de andere EU-lidstaten.

Griekse coalitiepartijen willen meer tijd

Volgens een medewerker van Samaras’ conservatieve partij Nea Dimokratia worden de twee andere, tegenstribbelende coalitiepartijen, Pasok en Democratisch Links, morgen ingelicht over de bezuinigingen. De onderhandelingen tussen de drie partijen verliepen tot nu toe erg stroef en zaten vorige week nog muurvast.

Pasok en Democratisch Links hebben zich steeds verzet tegen extra bezuinigingen op pensioenen en lonen. De twee partijen gaven voortdurend aan meer tijd te willen van de internationale schuldeisers.

Adempauze gaat Europese belastingbetaler niets kosten

Eerder deze maand maakten de andere zestien eurolanden bekend pas eind volgende maand een besluit te nemen over de adempauze voor Griekenland. Minister van Financiën Jan Kees de Jager zei toen dat een eventueel uitstel niet meer steun mag betekenen.

Minister van Financiën Stournaras zei gisteren tegen persbureau Reuters dat uitstel dertien tot vijftien miljard euro extra kost. Hij voegde er wel aan toe dat de Europese belastingbetaler hier niet voor gaat opdraaien.