Fryske X-factor gezocht

Leeuwarden. Welke amateurkunstenaar heeft de X-factor? Het Fries Museum gaat naar hem of haar op zoek in het nieuwe tv-programma Muse op Omrop Fryslân. De winnaar krijgt volgend jaar september, na de opening van het nieuwe museum, een eigen expositie. Elke amateurkunstenaar kan zich vanaf 1 oktober aanmelden via de site met één werk. Er blijven tien deelnemers over, van wie de drie beste in de finale komen. Tijdens het programma, dat tien weken duurt, krijgen de kunstenaars diverse opdrachten. De jury bestaat uit museumdirecteur Saskia Bak, kunstkenner/uitgever Steven Sterk en multikunstenaar Raymond de Jong.De ‘Friese kunst-Idols’ wordt beslist geen afzeik-tv, verzekert hoofd cultuur Piter Zwart van de Friese omroep. Er worden opnamen gemaakt bij kunstenaars thuis en ook hun twijfels worden in beeld gebracht. Ook kijkers worden bij de beoordeling betrokken.

Friesland bracht diverse beroemde autodidacten voort, onder wie Gerrit Benner, Sjoerd de Vries, Klaas Koopmans, Boele Bregman, Willem van Althuis en Ruurd Wiersma. Steven Sterk: „Die traditie zetten we nu voort. Dit is ons schatgraven.”