En de nieuwe voorzitter is... Anouchka van Miltenburg

Den Haag - De Tweede Kamer kiest de Tweede Kamervoorzitter . VVD kandidaat Anouchka van Miltenburg is de nieuwe Tweede Kamervoorzitter - NRC / Pierre Crom
Den Haag - De Tweede Kamer kiest de Tweede Kamervoorzitter . VVD kandidaat Anouchka van Miltenburg is de nieuwe Tweede Kamervoorzitter - NRC / Pierre Crom

Het duurde maar liefst drie stemrondes, maar sinds tien over half negen gisteravond heeft de Tweede Kamer een nieuwe voorzitter: Anouchka van Miltenburg (VVD).

Daarmee zijn drie van de vier belangrijkste posten in het landsbestuur in handen van de liberalen: naast de Tweede Kamervoorzitter is ook de voorzitter van de Senaat en waarschijnlijk ook de premier straks een VVD’er.

Aan de verkiezing was een publieke sollicitatie vooraf gegaan. Drie kandidaten hadden een brief geschreven en waren op de ochtend van de stemming langs geweest bij andere fracties. Daarna werden ze in de plenaire vergaderzaal ondervraagd door hun collega-Kamerleden.

De kandidaat van de kleinste partij, Gerard Schouw (D66), benadrukte dat hij veel managementervaring had opgedaan als wethouder in Dordrecht en directeur van het Kenniscentrum Grote Steden. Ook deed hij een nadrukkelijke poging om de kleine fracties aan zich te binden. Het mocht niet baten.

De eindstrijd ging tussen twee vrouwen. De kandidate van de PvdA, Khadija Arib, kreeg tijdens haar publieke sollicitatie een frontale aanval te verwerken van de PVV. Het Kamerlid Louis Bontes noemde het „ondenkbaar” dat de in Marokko geboren Arib gekozen zou worden tot voorzitter: vanwege haar dubbele nationaliteit zou ze „onderhorig aan de Marokkaanse koning” zijn. „Ik dien geen land behalve dit land”, reageerde Arib. Tegen Bontes: „Ik wil ook úw voorzitter zijn”.

Winnares Van Miltenburg kwam tijdens haar ondervraging met de meest concrete voorstellen: elektronische stemkastjes, een papierloze Tweede Kamer en ‘Twitterdebatten’. Ze kreeg ook de lastigste vragen. Zo wilden bijna alle partijen weten hoe het straks met het dualisme zit als de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en premier allemaal van liberale huize zijn. Van Miltenburg trachtte haar nauwe band met Rutte en andere VVD-ministers in haar voordeel uit te leggen: „Ik ken ze goed, en ik bel ze makkelijk”. Bovendien: „Ze kennen me als iemand die niet altijd aardig is, als het moet.”

Het tweede punt van twijfel bij Van Miltenburg was het voornemen van haar partij om de Tweede Kamer terug te brengen van 150 naar 100 leden. Daar redde ze zich uit door te constateren dat ze als VVD-Kamerlid weliswaar haar „handtekening” had gezet onder dat voornemen, maar dat het verder „een politiek debat” betrof. Als voorzitter zou Van Miltenburg de partijen „de ruimte geven om dat debat te voeren”.

Uiteindelijk was dat voldoende om – met steun van in ieder geval haar eigen partij, de PVV, het CDA en D66 – gekozen te worden tot voorzitter.

Politiek redacteur