dvd en web Antwoord: vrouwenliefde

Bye bye blondie.

Regie: Virginie Despentes. Met: Émmanuelle Béart en Béatrice Dalle.

dvd speelfilm

Virginie Despentes is 43, romanschrijver, filmmaker, ex-psychiatrisch patiënt en ex-prostituee. Haar werk heeft één thema: als vrouw kun je er maar beter hard tegenaan gaan. Want van de samenleving en mannen heeft een vrouw weinig te verwachten. De vrouw die zich ondergeschikt maakt aan maatschappelijke normen wacht patriarchale onderdrukking, of zelfs opsluiting in het gekkenhuis. Het heeft geen zin zoete broodjes te bakken.

Dit sympathieke uitgangspunt leidde in 2000 tot de destijds geruchtmakende speelfilm Baise-moi, waarin twee vriendinnen mannen hun bed inlokken, en ze na bewezen diensten afslachten. Despentes’ tweede speelfilm, elf jaar later, heeft geen schandaal meer verwekt, al is de boodschap dezelfde. In Bye bye blondie, naar haar eigen gelijknamige roman, toont Despentes twee koppels vrouwen, een oud en een jong koppel, die tot de conclusie komen dat voor hen de vrouwenliefde de enige zinvolle optie is.

Helaas is Despentes geen Cathérine Breillat, die andere vrouwelijke Franse filmmaker die op rauwe wijze seks in haar films centraal stelt, maar dat veel minder eentonig doet. De aanwezigheid van twee goede actrices – Émmanuelle Béart en Béatrice Dalle – redt Bye bye blondie, al wordt aan het eind, door de inzet van zoetige quasi-amateurbeelden, pijnlijk duidelijk dat het scenario niet toereikend bleek om anderhalf uur te vullen.

Maar wie zich kan vinden in de boodschap van Despentes, komt toch niet bedrogen uit.