‘C2000 faalde tijdens rellen Haren’

Op de avond van de rellen raakte het communicatiesysteem C2000 volgens de krant overbelast, schrijft het Dagblad van het Noorden. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De Groningse politie heeft in de aanloop naar de rellen die vrijdag in Haren uitbraken grote problemen gehad met de communicatieapparatuur. Hierdoor was het lastig te reageren op de aanzwellende mensenmassa en de uitbrekende rellen, schrijft het Dagblad van het Noorden op basis van gesprekken met politiemensen.

Een politiewoordvoerder zegt in een reactie dat de bevindingen van de krant ‘input voor evaluatie’ zijn. “De onderzoekscommissie Cohen zal zich mede hierover buigen.” Bij het korps zijn volgens hem ook signalen binnengekomen. “Maar wij gaan niet delen wat voor signalen dat zijn.”

Een vierkoppige commissie onder leiding van oud PvdA-leider Cohen doet op verzoek van de gemeente Haren onderzoek naar de rellen.

‘Geen combinatie’

Op de avond van het vooraf veelbesproken Project X raakte het communicatiesysteem C2000 volgens de krant overbelast. Ook het contact via Blackberry-smartphones zou hebben gehaperd. Leidinggevenden konden volgens de krant nauwelijks met elkaar communiceren.

Toen de mobiele eenheden en arrestatieteams werden opgeroepen, kregen zij moeizaam contact met de commandopost van de politie of de eigen commandant. De ME’ers moesten voorbijgangers de weg vragen.

De Groningse korpschef Oscar Dros ontkende gisteren bij het televisieprogramma Pauw & Witteman dat C2000 er heeft uitgelegen.

“Het had te maken met bijstandseenheden die zich inmelden in het systeem en allerlei kanalen die bleven openstaan. Dat er dan teveel groepen opzitten. Maar dat is heel snel hersteld. Er waren geen technische problemen.”

Bekijk de uispraken van Dros bij Paul & Witteman (vanaf 14.30)
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Vaker kuren bij communicatiesystemen hulpdiensten

De communicatiesystemen van de hulpdiensten vertonen regelmatig kuren, vooral bij grotere incidenten waarbij er veel van wordt gevergd. Vorig jaar werd in een rapport dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken geconcludeerd dat C2000 ondanks verbeteringen nog altijd hulpverleners in gevaar brengt.