Beurzen eindigen diep in het rood door onrust in Europa

Beleggers op de Duitse DAX vandaag. Beurzen leden zware verliezen door de gespannen situatie in Europa.
Beleggers op de Duitse DAX vandaag. Beurzen leden zware verliezen door de gespannen situatie in Europa. Foto Reuters / Marte Kiessling

Europese aandelen hebben vandaag de slechtste dag in twee maanden achter de rug. De protesten tegen het strenge bezuinigingsbeleid in Spanje en Griekenland en het uitblijven van een verzoek tot steun door Spanje maken de markten onzeker. Vrijwel alle beurzen sloten met verlies.

Daarbij maakte Premier Mariano Rajoy vandaag bekend vooralsnog geen formele steunaanvraag in te dienen. Dat is een voorwaarde voor de ECB om obligaties op te kopen. De Spaanse rente op tienjarige staatsobligaties steeg tot boven de 6 procent, waardoor het verschil met Duitsland is opgelopen tot ruim 5 procent. De IBEX 35, de beurs van Madrid, sloot met 3,29 procent verlies en kwam op 7854,4 punten.

In Spanje en Italië meeste verlies

Ook elders in Europa is verlies geleden, zij het niet zo zwaar als in Spanje. De AEX sloot bijna twee procent lager op 328,05 punten. De AMX leverde 1,9 procent in op 519,09 punten. De Italiaanse beurs zakte 3,29 procent en kwam op 15.408 punten. De Franse CAC 40 daalde bijna 3 procent, eindstand 3.414,84 punten. Ook de koers van de Duitse beurs daalde, 2 procent en kwam op 7276,51 punten.

De Euro Stoxx 50, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurzen in de Eurozone sloot 2,4 procent lager op 2505.87 punten. Ook de euro/dollar kampte met tegenwind en noteerde 0,4 procent lager op 1,2853.

Op Wall Street noteert de Dow Jones Index 0,1 procent lager op 13.442,89 punten. De breder samengestelde S&P500 Index levert 0,4 procent in en de Nasdaq verlies 0,8 procent.