Wie wordt de opvolger van Gerdi Verbeet? De kandidaten op een rij

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in actie. Foto ANP / Jerry Lampen

Ze werd bejubeld om haar scherpe uitspraken en bijtende humor. Gerdi Verbeet, na zes jaar neemt zij afscheid van haar functie als Kamervoorzitter. Wie volgt haar op? Wordt het Khadija Arib (PvdA), Gerard Schouw (D66) of Anouchka van Miltenburg (VVD)? Vandaag kiest de Kamer de nieuwe voorzitter.

Gerard Schouw

Gerard Schouw is een tikkeltje een vreemde eend in de bijt. Niet alleen is de D66’er de enige man binnen het gezelschap, nooit eerder is er een voorzitter gekozen van een relatief kleine partij. In de afgelopen veertig jaar waren het enkel CDA, PvdA of de VVD die de Kamervoorzitter leverden. Maar dat is voor Schouw geen obstakel. Want, zegt hij tegen het NRC Handelsblad:

“Het gaat volgens mij om het gezag van de Tweede Kamer, niet om de macht van de partijen.”

Over wat hij als voorzitter anders gaat doen dan Verbeet, wil Schouw net als de andere kandidaten niet al te veel uitweiden. Wel stelt hij dat hij een brug wil slaan tussen de Nederlandse samenleving en de Tweede Kamer. Concreet betekent het dat debatten via internet te volgen zijn en politieke documenten gemakkelijk(er) te vinden zijn. Schouw is van de drie kandidaten het kortst actief binnen de Tweede Kamer, maar deed al eerder politieke ervaring op in de Eerste Kamer en onder andere als wethouder van Dordrecht. Lees hier zijn sollicitatiebrief.

Weetjes over Schouw:

  • Begon op de mavo, maar wist uiteindelijk te promoveren aan Universiteit Leiden
  • Zijn held is CDA-coryfee Hannie van Leeuwen
  • Zei ooit: “Wie denkt dat kennis duur is, weet niet wat domheid kost.”

Anouchka van Miltenburg

VVD’er Anouchka van Miltenburg, bekend om haar excentrieke kapsels. Zelfs zegt ze erover: “Over geen enkele politicus wordt zo vaak over het kapsel gesproken als dat van mij.” Maar Van Miltenburg is meer dan alleen een ‘gek kapsel’, schreef dagblad de Gelderlander enkele dagen geleden. En dat blijkt, want de politica is al bijna tien jaar actief als Kamerlid. En in dat decennium stond ze haar mannetje. Zo voerde ze het woord over het homobeleid en legde ze samen met minister Schipper de basis voor het VVD-zorgbeleid. Lees hier haar sollicitatiebrief.

Weetjes over Van Miltenburg:

  • Was ooit leadzanger van rockband Blow Smoke.
  • Staat bekend als een flapuit. In een interview met Het Parool noemde ze een omstreden voordeel van het afschaffen van autogordels. “Als volwassenen dat risico willen lopen en ze sterven, levert dat donoren op”, zei ze. Kort daarna nam ze wel afstand van deze uitspraak.
  • Heeft twee moerasschilpadden Napoleon en Rossi
  • Studeerde Journalistiek

Khadija Arib

Khadija Arib is het oudste en langst zittende Kamerlid van het drietal. Toch staat haar ruime ervaring niet garant voor een makkelijke winst. Integendeel, want een maand of twee geleden was Arib nog ontsteld over haar ‘onverkiesbare dertigste plek’. Maar na het Samsom-effect keerde het tij en kwam de PvdA-politcia alsnog in de Kamer. Binnen haar fractie staat Arib bekend als “eigengereid en soms lastig”.

Niet altijd kon ze het vinden met haar collega’s. Ze had zelfs harde aanvaringen met fractievoorzitters Ad Melkert en Wouter Bos. Desondanks zijn er ook politici die pleiten voor haar Kamervoorzitterschap. PvdA-prominent Adri Duivesteijn zegt zelfs dat het tijd is voor een “allochtone voorzitter”. De Marokkaanse Arib is hier met haar “heel interessante persoonlijkheid” een geschikte kandidaat voor. Lees hier haar sollicitatiebrief.

Weetjes over Arib

  • Kwam in 2007 in opspraak toen PVV-leider Wilders haar lidmaatschap van een Marokkaanse werkgroep aangreep om haar loyaliteit in Nederland in twijfel te trekken.
  • Heeft een boek geschreven: Couscous op zondag: Een familiegeschiedenis.
  • Heeft in 1989 enkele weken in de gevangenis gezeten, omdat haar man als woordvoerder van het Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland ‘subversief’ werd bevonden door de Marokkaanse regering.

Arib maakt zich vaak hard tegen vrouwenmishandeling, zedendelicten en huiselijk geweld. In het programma Pauw & Witteman kwam een van deze onderwerpen ook weer ter sprake:

Arib tegenover NOS over haar kandidatuur:

De procedure

Er zijn nu weliswaar drie kandidaten bekend, maar tot 12.00 uur vanmiddag kunnen zich nog gegadigden melden. De beoogde nieuwe voorzitters beantwoorden vervolgens in een debat de vragen van de Kamerleden, waarna die hun stem anoniem op hun favoriet uitbrengen. Dit kan indien nodig in verschillende rondes, met vier als maximum. De winnaar moet een absolute meerderheid behalen. Mochten de twee overgebleven in de vierde ronde alsnog evenveel stemmen in de wacht slepen, dan beslist het lot. Twee naambriefjes gaan in de stembus, waarna een naam getrokken wordt. De getrokken naam is die van de nieuwe voorzitter.

Is er een favoriet?

Volgens politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet van het NRC Handelsblad is de uitslag van deze verkiezing moeilijk te voorspellen. "Het is lastig om te zeggen wie de winnaar gaat worden. De grote partijen stemmen op hun eigen kandidaat en dan is het afwachten wat de kleine partijen doen." Wel verwacht Niemantsverdriet dat er sowieso twee stemmingrondes zullen zijn. Daarover schrijft hij in nrc.next gisteren:

Schouw zou wel eens de steun kunnen krijgen van de andere kleine partijen. Die zijn niet onder de indruk van Arib, maar zitten ook niet te wachten op een premier én een Kamervoorzitter van VVD-huize. Als Schouw de tweede stemmingsronde bereikt, dan zou hij een meerderheid achter zich kunnen krijgen.