Derde stemronde nodig voor Kamervoorzitter

Kandidaat-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA), met medekandidaten Anouchka van Miltenburg (VVD) (L) en Gerard Schouw (D66) , aan het woord tijdens het debat over de nieuwe Kamervoorzitter. Foto ANP / Jerry Lampen
Kandidaat-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA), met medekandidaten Anouchka van Miltenburg (VVD) (L) en Gerard Schouw (D66) , aan het woord tijdens het debat over de nieuwe Kamervoorzitter. Foto ANP / Jerry Lampen Kandidaat-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA), met medekandidaten Anouchka van Miltenburg (VVD) (L) en Gerard Schouw (D66) , aan het woord tijdens het debat over de nieuwe Kamervoorzitter. Foto ANP / Jerry Lampen

In de eerste en tweede stemronde voor het kiezen van een nieuwe Kamervoorzitter kreeg geen van de kandidaten een meerderheid. Om de winnaar aan te wijzen is een derde stemronde gehouden.

Update 20.49 uur: VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Ze kreeg in de derde ronde van de verkiezing onder de Kamerleden 90 stemmen, en bleef haar tegenstander en PvdA-Kamerlid Khadija Arib ruim voor met 56 stemmen. Lees hier meer.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg kreeg in de eerste ronde 63 van de 148 stemmen. PvdA-Kamerlid Khadija Arib kreeg er 45 en Gerard Schouw van D66 vergaarde 40 stemmen. In de tweede ronde was dat respectievelijk 64, 44 en 40.

De Kamerleden brachten anoniem hun stem uit op hun favoriet. Een absolute meerderheid is genoodzaakt om de winst in de wacht te slepen. Daarom volgt nu een derde stemmingsronde, waarin enkel Van Miltenburg en Arib verkiesbaar zijn. Schouw is afgevallen.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg denkt dat het nog een lange avond wordt:

Twitter avatar MvanToorenburg M van Toorenburg Verwacht dat pas in evt. 4e ronde kandidaten zullen afvallen. #stemming #vzTK2012

De nieuwe voorzitter volgt PvdA-politica Gerdi Verbeet op. Zij besloot na zes jaar afstand te doen van haar functie als Kamervoorzitter. Lees hier welke plannen de kandidaat-Kamervoorzitters hebben.