Duizenden Spanjaarden demonstreren tegen bezuinigingen

Botsingen tussen de oproerpolitie en demonstranten, vanavond in Madrid. Foto AFP

Duizenden Spanjaarden demonstreren bij het Spaanse congresgebouw in Madrid. Ze proberen het te omsingelen en te bestormen uit protest tegen de miljardenbezuinigingen van de regering-Rajoy. Duizend agenten van de oproerpolitie zijn op de been en voeren charges uit om de menigte tegen te houden.

Met wapenstok drongen agenten de voorhoede van een protestmars van zo’n zesduizend betogers terug. Daarbij vielen diverse gewonden. De politie verrichtte verscheidene aanhoudingen.

De opgetrommelde agenten gaven het parlementsgebouw de aanblik van een zwaarbewaakte vesting. Sommige demonstranten wisten echter door de barricades heen te dringen en bekogelden de ordebewakers met flessen en keien.

De demonstratie trok mensen uit alle geledingen van de maatschappij. Moe van negen maanden zware bezuinigen trokken ze onder de leus ‘Bezet het parlement’ naar het parlementsgebouw om hun woede over de regering kenbaar te maken. “Weg! Weg! Zij vertegenwoordigen ons niet! Ontsla ze!” riepen ze. In Barcelona en Sevilla vonden kleinere betogingen plaats.

Onduidelijkheid over noodlening blijft

De afgelopen weken is het onduidelijk of de Spaanse regering op korte termijn echte noodhulp aan Europa gaat vragen. Spanje heeft vorige week nog 4,8 miljard euro opgehaald met de veiling van staatsleningen. De Spaanse rente is flink gedaald sinds de Europese Centrale Bank onlangs aangaf opnieuw staatsleningen van zwakke eurolanden op te gaan kopen. De succesvolle veiling kan een reden zijn om te wachten met een steunaanvraag bij Europa.

Vorige week zei premier Rajoy dat Spanje geen ‘bail out’ nodig heeft, maar het IMF en de ECB lieten weten dat ze toch willen dat Spanje een verzoek voor noodhulp indient. Het zou gaan om een steunpakket van driehonderd miljard euro.

De ECB kwam twee weken geleden met het plan om onder strikte voorwaarden staatsobligaties op te kopen van landen waar de rente te veel oploopt. Die landen moeten dan in ruil voor het opkopen van de obligaties formeel steun vragen bij het Europese noodfonds en zich zo onder toezicht plaatsen van de ECB. Spanje worstelt al langere tijd met een hoge rente, die het afbetalen van de schulden alleen maar lastiger maakt.