Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PVV: geen Marokkaan als Kamervoorzitter

Kandidaten voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer, v.l.n.r. VVD-Kamerlid Anouschka van Miltenburg, D66-Kamerlid Gerard Schouw en PvdA-Kamerlid Khadija Arib voorafgaand aan de verkiezing. Foto ANP / Jerry Lampen
Kandidaten voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer, v.l.n.r. VVD-Kamerlid Anouschka van Miltenburg, D66-Kamerlid Gerard Schouw en PvdA-Kamerlid Khadija Arib voorafgaand aan de verkiezing. Foto ANP / Jerry Lampen Kandidaten voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer, v.l.n.r. VVD-Kamerlid Anouschka van Miltenburg, D66-Kamerlid Gerard Schouw en PvdA-Kamerlid Khadija Arib voorafgaand aan de verkiezing. Foto ANP / Jerry Lampen

De PVV wil niet dat PvdA-Kamerlid Khadija Arib voorzitter van de Tweede Kamer wordt, omdat zij behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit heeft. “Nederland kan geen Marokkaan als Kamervoorzitter hebben”, zei PVV-Kamerlid Louis Bontes vanmiddag tijdens het debat over de verkiezing van een nieuwe Kamervoorzitter.

Volgens de PVV kunnen mensen met een dubbele nationaliteit geen politieke functie bekleden, omdat hun loyaliteit aan Nederland niet vaststaat. De PVV viel Arib in 2007 ook al hard aan, nadat ze zitting bleek te hebben in een adviesraad van de Marokkaanse staat.

De PvdA maakte bezwaar tegen de aanval op Arib. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen zei er moeite mee te hebben dat de loyaliteit van Arib, Kamerlid sinds 1998, in twijfel wordt getrokken. “Nederlander ben je ongeacht waar je vandaan komt, het gaat om je bijdrage”, zei Heijnen. Een groot deel van de Kamer viel hem bij door op de bankjes te roffelen.

Haagse NRC-redacteuren in een reactie:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Zou harde opstelling van PVV jegens Arib de stemming voor het Kamervoorziterschap beïnvloeden?
Twitter avatar hermanstaal herman staal De bijdrage van PVV’er Bontes werkt nog een paar minuten door. Doet terugdenken aan algemene beschouwingen 2009 (kopvoddentaks)

Behalve Arib zijn Gerard Schouw (D66) en Anouchka van Miltenburg (VVD) kandidaat voor het voorzitterschap. Voordat de Kamer stemt, moeten de drie kandidaten vragen van alle fracties beantwoorden. De vragen gaan onder meer over hoe kandidaten willen omgaan met de vele spoeddebatten die worden aangevraagd en de verruwing van het taalgebruik in de Tweede Kamer.

Vervolgens brengen de Kamerleden anoniem hun stem uit op hun favoriet. Een absolute meerderheid is genoodzaakt om de winst in de wacht te slepen. Verwacht wordt dat er meerdere stemmingsrondes nodig zullen zijn. De winnaar die vandaag gekozen wordt, volgt PvdA-politica Gerdi Verbeet op. Zij besloot na zes jaar afstand te doen van haar functie als Kamervoorzitter.

Volg de strijd om het Kamervoorzitterschap hier live.