Obama: anti-islamfilm beledigt ook de VS - ‘VN-voordracht en campagnespeech’

Obama tijdens de Algemen Vergadering van de Verenigde Naties. Foto AP/Richard Drew

De Amerikaanse anti-islamfilm Innocence of Muslims vormt een belediging voor ieder ras en ieder geloof, aldus de Amerikaanse president Barack Obama vanmiddag tijdens zijn voordracht op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Obama sprak zijn begrip uit voor de mensen die zich beledigd of gekwetst voelen na het verschijnen van de film, en benadrukte dat mensen bescherming verdienen tegen bedreigingen die worden geuit op basis van religie. “De video beledigt niet alleen moslims, maar ook heel Amerika”, aldus Obama.

‘Mensen maken me dagelijks uit voor afschuwelijke dingen’

Daar voegde hij direct aan toe dat de film niet verwijderd of verboden kan en mag worden vanwege de vrijheid van meningsuiting. Dat is een vrijheid waar hij veel waarde aan hecht, zo maakte Obama duidelijk met een persoonlijke verklaring waarmee hij de lachers op zijn hand kreeg:

“Mensen maken mij dagelijks uit voor afschuwelijke dingen. Ik zal altijd het recht beschermen dat zij hebben om dat te doen.”

Opening en slot opgedragen aan overleden ambassadeur

Een van de gewelddadige incidenten die plaatsvond na het verschijnen van de film Innocence of Muslims was een aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi. Hierbij kwamen vier Amerikanen, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens, om het leven.

Zowel de opening als het slot van de speech die Obama vandaag gaf draaide om het leven en de dood van deze man, een opmerkelijke keuze volgens Juurd Eijsvoogel, die de voordracht voor NRC Handelsblad bijwoonde:

“Het is een opmerkelijke en ongebruikelijke opbouw van een voordracht tijdens de Algemene Vergadering. Obama noemde Stevens ‘het beste wat de VS te bieden hebben’, een man die heel veel hield van de Arabische wereld, de stem van deze regio vertegenwoordigde en de democratisering van deze landen volledig steunde. Obama koos voor pakkende, bijna clichématige omschrijvingen om Stevens te prijzen.”

Regime Assad moet worden beëindigd

Naast zijn statement over de onrust in de islamitische wereld en zijn lofzang op ambassadeur Stevens ging Obama in op de grootste thema’s binnen de VN: het voortdurende geweld in Syrië en het conflict rond de nucleaire plannen van Iran.

“Er is binnen de Verenigde Naties geen plaats voor het soort geweld en onderdrukking dat al zoveel maanden in Syrië plaatsvindt. Het regime van Bashar al-Assad moet tot een einde worden gebracht.”

Om de voortdurende zorgen over de omstreden nucleaire aspiraties van Iran aan te pakken noemt Obama diplomatie nog altijd de beste oplossing:

“Er moet een diplomatieke oplossing gevonden worden, maar de tijd om die te vinden is niet ongelimiteerd. [...] Keer op keer is Iran er niet in geslaagd om aan te tonen dat haar nucleaire programma een vreedzame is, en is de verplichtingen naar de Verenigde Naties niet nagekomen.

De Verenigde Staten zullen doen wat we moeten om te voorkomen dat Iran een nucleair wapen vervaardigt.”

Volgens Eijsvoogel klonk Obama “vastbesloten” om met diplomatieke oplossingen te komen door de houding van Iran als “onacceptabel” te bestempelen: “De druk op Iran is hiermee opnieuw opgevoerd.”

‘Een echte VN-speech, en een echte campagnespeech’

Volgens Eijsvoogel is de gehele speech een “echte VN-voordracht, maar ook een echte campagnespeech”:

“De stijl die de campagnespeeches van Obama typeert kwam gedurende de hele voordracht terug: hij maakte gebruik van grootse, pakkende bewoordingen. De hele zaal, geheel gevuld met politici en diplomaten vanuit de hele wereld hing volledig aan zijn lippen. Iedereen die bij de VN betrokken is schoof aan om hier niets van te missen.”

Lees hier de volledige speech die Obama vanmiddag gaf in New York, of bekijk hier de hele voordracht.