Hoe hoger de baas, hoe minder de stress

Managers hebben een stressvol beroep, denken veel mensen. Ze hebben meer en grotere verantwoordelijkheden dan hun ondergeschikten; er worden veel hogere eisen aan hen gesteld.

Toch blijkt het heel erg mee te vallen met die managersstress: leidinggevenden hebben juist minder stress dan mensen die aan niemand leiding geven. Speeksel van managers bevat minder stresshormoon (cortisol) dan speeksel van niet-managers; managers voelen zich minder gespannen dan niet-managers.

Hoe hoger iemand in een organisatie werkt (meer werknemers onder zich, meer invloed op de ondergeschikten), des te minder stresshormoon en minder nervositeit en spanningen.

Dat toont een team Amerikaanse psychologen en managementonderzoekers aan in twee studies die vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academic od Sciences zijn gepubliceerd. Leidinggevenden hebben zo weinig last van stress, lieten de wetenschappers zien, doordat ze een sterker gevoel van controle hebben, bijvoorbeeld macht over andere mensen. Dat werkt als een buffer tegen stress. De onderzoekers vergelijken de managers met topapen: die hebben ook minder stress dan lagere apen op de apenrots – mits er geen strijd is om de hiërarchie.

Of het zo is dat leiding geven de stress vermindert, dat relatief ontspannen mensen wellicht juist sneller manager worden, is nog onduidelijk.