Gemeenteraad Gent wil kerncentrale Borssele dicht voor controle

De kerncentrale in Borssele. Foto Buiten Beeld / Hollandse Hoogte

De gemeenteraad van Gent vraagt Nederland de kerncentrale van Borssele stil te leggen voor een grondige controle. De controlegegevens moeten worden nagekeken door onafhankelijke internationale experts.

Een motie daartoe werd gisteren door de Gentse gemeenteraad aangenomen. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente tegenover persbureau Novum. Als de extra controle verontrustende signalen oplevert, zou de centrale op veertig kilometer van de stad moeten worden gesloten. Gent ligt volgens de partij die de motie indiende, Groen, duidelijk in de invloedsfeer van Borssele. Wethouder van milieu Tom Balthazar:

“Ik neem aan dat een beschaafd land zoals Nederland het nodige zal doen wat gedaan moet worden”

De gemeenteraad van Gent is bezorgd omdat er voorlopig geen inspecties van het reactorvat plaats zullen vinden met ultrasone meetsondes, schrijft Novum. Bij zulke inspecties werden sinds juni duizenden scheurtjes in de reactorvaten van kerncentrales bij Doel en Tihange ontdekt. Het bedrijf dat die reactoren bouwde, heeft ook de centrale in Borssele gebouwd.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen benadrukte eerder al dat het reactorvat in Borssele is gemaakt van materiaal van een andere samenstelling. Volgens hem zou het direct worden opgemerkt als er scheurtjes in het reactorvat zitten.

Vorige week schreef Verhagen aan de Kamer dat Nederlandse kerncentrales en andere nucleaire installaties voldoen aan alle eisen voor beveiliging. Dat bleek na onderzoek van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) bij de kerncentrale in Borssele, NRG in Petten en de onderzoeksreactor in Delft. Het agentschap bezocht de centrales vier keer in de periode van 2005 tot dit jaar. Nederland is het eerste West-Europese land waar het IAEA het complete inspectieonderzoek heeft afgerond.