Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Floriade naar Almere om duurzaam plan

Almere mag de volgende Floriade, die van 2022, organiseren. Dat heeft de Nederlandse Tuinbouwraad gisteren bekendgemaakt. Andere kandidaten voor de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling waren Amsterdam, Groningen en Boskoop. Almere diende een plan in onder de naam Growing Green Cities.

De Floriade zal plaatsvinden aan het Weerwater, een plas tussen het stadscentrum en de snelweg A6. Na de tuinbouwtentoonstelling moet het expositieterrein uitgroeien tot een stadswijk en groengebied. De grootste stad van Flevoland maakt zelf vergelijkingen met het karakter van het Biënnalepark in Venetië en de functie van het recreatiepark Tivoli in Kopenhagen.

Stedenbouwkundige Winy Maas van architectenbureau MVRDV maakte het eerste ontwerp van de stadswijk. Duurzaamheid was voor het ontwerp zijn leidraad: het stadsdeel kan straks water zuiveren, afval hergebruiken, voedsel en energie produceren en misschien zelfs helemaal zelfvoorzienend worden.

De Floriade 2022 en de bouw van de wijk daarna kosten 360 miljoen euro. Juist de vervolgplannen beperken volgens de Nederlandse Tuinbouwraad de risico’s van het evenement. De raad denkt bovendien dat een Floriade op door de mens gewonnen land onder zeeniveau extra aanspreekt bij buitenlandse bezoekers.

De eerste Floriade vond in 1960 plaats in Rotterdam. De stad hield er de Euromast aan over. De wereldtuinbouwtentoonstellingen daarna vonden plaats in Amsterdam (twee keer), Zoetermeer, de Haarlemmermeer en nu Venlo.

Daar loopt de huidige Floriade nog tot 7 oktober. Dan wordt duidelijk of sinds de opening begin april de twee miljoen bezoekers de kassa’s zijn gepasseerd, die nodig zijn om uit de kosten te komen.

Ook voor het terrein in Venlo was herbestemming voorzien. Volgens de plannen zouden er bedrijven uit de tuinbouwsector neerstrijken. Maar de verkoop van percelen loopt, mede vanwege de crisis, moeizaam.