Felle kritiek op plotseling vertrek chef TNT Express

Het vertrek van Marie-Christine Lombard als bestuursvoorzitter van TNT Express heeft geleid tot verontwaardigde reacties. Woordvoerders van vakbonden vinden haar timing op zijn minst ongelukkig. Maar volgens direct betrokkenen bij TNT Express is er geen verband met de aanstaande overname door het Amerikaanse UPS.

Lombard heeft elders een carrièremogelijkheid aangegrepen, was afgelopen weekeinde de officiële verklaring van TNT Express. President-commissaris, Antony Burgmans noemde haar vertrek vanochtend in het Financieele Dagblad ‘onethisch’. „Zij laat een bedrijf met 70.000 werknemers in de steek. We hebben een afspraak met haar gemaakt dat ze zou blijven tot zes maanden nadat de overname was afgerond. Daar heeft ze haar handtekening onder gezet.” Ook Reinier Stroo van FNV Bondgenoten noemt de timing van haar vertrek „ontactisch en ongelukkig”.

TNT Express maakte niet bekend waar Lombard naar toe gaat. Volgens een woordvoerder zijn wel afspraken gemaakt. „Ze mag niet zomaar overstappen naar een concurrent.” Lombard zou een vertrekregeling krijgen van 2,5 miljoen euro als ze na overname door UPS zou vertrekken, bevestigt de woordvoerder.

Volgens een woordvoerder van TNT Post heeft haar vertrek geen gevolgen voor de fusie. „We hebben nog steeds vertrouwen in een goede afloop. We zijn met 30 procent van de aandelen in TNT Express grootaandeelhouder. Daarbij gaat het om zo’n 1,5 miljard euro.”

De vorig jaar aangekondigde overname door UPS heeft inmiddels aanzienlijke vertraging opgelopen omdat de Europese Commissie daar toestemming voor moet geven. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Europese Commissie daar meer tijd voor uittrekt dan eerder gepland. De combinatie van het nieuws over die vertraging en het vertrek van Lombard, leidde de afgelopen dagen tot een daling van de beurskoers van TNT Express.