Bewoners Vijzelgracht mogen huis in na verzakking Noord-Zuidlijn

De omwonenden van een bouwput in de Vijzelgracht van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam kunnen vandaag in ieder geval overdag hun woning weer in.

Nederland, Amsterdam, 3 juli 2012 Vijzelgracht, noordzuidlijn, noord/zuidlijn, noord-zuidlijn, metro, metrolijn, bouw, bouwen, aanleg, bouwplaats, bouwterrein, tram, openbaar vervoer, stad, daken, huizen, woningen, gvb Foto: Thomas Schlijper
Nederland, Amsterdam, 3 juli 2012 Vijzelgracht, noordzuidlijn, noord/zuidlijn, noord-zuidlijn, metro, metrolijn, bouw, bouwen, aanleg, bouwplaats, bouwterrein, tram, openbaar vervoer, stad, daken, huizen, woningen, gvb Foto: Thomas Schlijper Omwonenden mogen in ieder geval vandaag weer naar binnen bij hun huizen aan de Vijzelgracht in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

De omwonenden van de bouwput in de Vijzelgracht van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam kunnen vandaag in ieder geval overdag hun woning weer in.

Dat meldt persbureau Novum. Bij vier panden verzakte de grond gisteren doordat boorspoeling, een mix van water en een soort klei, het station in lekte. De verzakkingen varieerden van zeven millimeter tot ruim tien millimeter. Hoewel dat volgens de gemeente nog binnen de veiligheidsmarges is, wordt er rekening mee gehouden dat de grond nog verder verzakt.

De politie oordeelde gisteren ook dat het mogelijk niet veilig was de veertien bewoners de nacht thuis door te laten brengen terwijl het lek nog niet gedicht was. Negen omwonenden brachten daarom uit voorzorg de nacht door in een hotel. Vijf personen verbleven bij vrienden. Acht inwoners van panden iets verder van de boor hoefden niet weg, maar namen het zekere voor het onzekere en overnachtten ook in een hotel.

De bewoners van de verzakte woningen horen vanmiddag of ze de komende nacht opnieuw elders moeten overnachten. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als de woningen verder verzakken of als het lek nog altijd niet is gedicht.

Op de Vijzelgracht verzakten in 2008 ook al woningen door de aanleg van de Noord-Zuidlijn. In maart ontstond eveneens al een probleem met de boorspoeling. Toen spoot dat vanuit de grond op het nabijgelegen Weteringcircuit. “Waar gestart wordt met boren of een boor aankomt, is er altijd een risico”, laat een woordvoerder weten. Volgens hem dreigt er geen acuut gevaar.