Bent u later deze week in Londen of New York? Zoek Wally!

'The Londen Eye ' in Wally kleuren/ Foto Londonist.com

Waar is Wally? Normaal gesproken is Wally, met zijn ronde bril en rood-witte gestreepte trui, pas na lang zoeken te vinden tussen de duizenden verschillende mensen of buitenaardse wezens in de tekeningen van de Britse illustrator Martin Handford. Aanstaande donderdag en vrijdag echter, is Wally niet te missen.

Tenminste, voor de mensen die op deze dagen in Londen en New York zijn. Wally, de beroemde held uit de getekende zoekboeken van Martin Handford, wordt dit jaar 25 jaar oud. De Los Angeles Times meldt dat daar wereldwijd bij zal worden stilgestaan.

Beginnend in Londen. Aanstaande donderdag wordt ‘The Londen Eye’, het Londense reuzenrad aan de Thames, speciaal voor de gelegenheid rood-wit verlicht. Vrijdag is New York aan de beurt en zal The Empire State Building in dezelfde kleuren worden opgelicht.

Sinds de verschijning van de eerste Waar is Wally in 1987 werden er grofweg 58 miljoen titels uit de boekenreeks verkocht. Het kwam bovendien in dertig talen uit. Interessant is daarbij vooral de vertaling van de eigennaam ‘Wally’. De Nederlandse vertaling is trouw gebleven aan de oorspronkelijke naam van Handford. Wally heet bij ons gewoon ‘Wally’. Maar in Amerika heet Wally ‘Waldo’, de Denen noemen hem ‘Holger’ en de Duitsers ‘Walter’.

En geloof het of niet, de kindvriendelijke tekenboeken van Handford raakte in Amerika nog in opspraak. In een strandscène tekende Handford een dame met ontblote borst. Daaover werden veel klachten ingediend bij Amerikaanse bibliotheken. Met succes. Vijftien jaar geleden werd de ontblote borst door Handford uit de tekening verwijderd.

Van de Waar is Wally-reeks zijn sinds 1987 vele titels in het Nederlands verschenen. Tot op de huidige dag zijn titels als De fantastische reis, Het grote boek der wonderen, In Hollywood, De wereld rond verkrijgbaar. Al die boeken, of ze nu in Hollywood of in Egypte speelden, gaf Handford dezelfde opdracht mee: zoek Wally!