Hero Brinkman veroordeeld voor bedreigen buurman met bijl

Een zaak tegen de aannemer van Brinkmans verbouwing geseponeerd. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het bedreigen van zijn buurman met een bijl is Hero Brinkman niet vergeven door de politierechter. In Haarlem kreeg de politicus een voorwaardelijke boete van vijfhonderd euro.

Het geschil betrof de verbouwing van Brinkmans stolpboerderij in het Noord-Hollandse Middenbeemster. Hierover ruziede de 47-jarige oud-PVV’er al jaren met zijn buurman die tevens als aannemer van de verbouwing zou fungeren. Deze zou een deel van de boerderij gaan huren, Brinkman zou het materiaal bekostigen.

In maart 2010 bereikte de vete rondom deze samenwerking een hoogtepunt toen het vorige week afgezwaaide Kamerlid een bijl ter hand nam om de man te bedreigen. Dit stelde althans de officier van justitie en de rechter onderkende deze lezing van de gebeurtenissen vandaag.

De boete is conform de eis van justitie. Brinkman zelf sprak altijd tegen dat hij de man bedreigd zou hebben en vindt dat hij niets misdaan heeft.

Volgens de NOS is een zaak tegen de aannemer van Brinkmans verbouwing geseponeerd. Dit zou eigenlijk ook gebeuren met de zaak tegen hem zelf, maar de man achter de partij Democratisch Politiek Keerpunt (DPK, nul zetels) ging niet akkoord met de voorwaarden en kreeg de zaak via het gerechtshof alsnog voor de rechter.