Wie lang nadenkt, is egoïstischer

Eerst denken, dan doen, dat lijkt een wijze les. Maar we worden er wel egoïstisch van. Als mensen snel en intuïtief beslissen, werken ze meer samen.

Dat beweerden psycholoog David Rand, neurowetenschapper Joshua Greene en evolutiebioloog Martin Nowak vorige week in Nature. Ze presenteerden er zes experimenten en een heranalyse van eerdere tests.

Daaruit blijkt dat als mensen snel moeten beslissen, ze gemiddeld meer tot samenwerking bereid zijn. Er zijn wel individuele verschillen: sommige personen zijn nooit coöperatief. Maar er was niemand die van níet nadenken juist egoïstisch werd.

De experimenten draaiden om het verdelen van geld – een klassieke proef uit de psychologie. Als proefpersoon maak je deel uit van een groepje. Ieder krijgt een som geld en wordt gevraagd om een deel in de gezamenlijke pot te gooien. De pot zal worden verdubbeld en verdeeld. Hoeveel geef je? Het dilemma is duidelijk: alles weggeven levert het meest op, maar dan moeten anderen het ook doen – overleggen mag niet.

Wie snel moest antwoorden, legde meer in. En een schrijfopdracht waarin intuïtie verheerlijkt werd, spekte ook de pot. De auteurs denken dat die intuïtie gevormd wordt door ons dagelijks leven, waarin samenwerken vaak vereist is.