‘ was het, maar in positieve zin’ Spannend

Ivar Berix
Ivar Berix Foto Floren van Olden

„Het was fantastisch met Eric Vloeimans te werken. Hij is erg met klank bezig en daardoor mengde zijn spel volledig met dat van ons vijven. We waren niet meer met het Calefax Rietkwintet-met-trompettist Eric Vloeimans, maar echt een sextet. Daarbij is hij natuurlijk een geweldige muzikant. Elke keer als hij een solo speelde, stond ik te trillen.”

Klarinettist Ivar Berix speelde in de Rotterdamse Doelen zaterdag als lid van het Calefax Rietkwintet met trompettist Eric Vloeimans de première van het programma On the Spot.

„Ik wilde graag eens een volledig concert met als thema improvisatie maken. Ter plekke, On the Spot, bepalen wat er gebeurt. Omdat Eric vertrouwd is met improvisatie, heb ik hem uitgenodigd ons te helpen en te inspireren.

„Eric is het type muzikant dat je niet in een hokje kunt vangen. Veel mensen denken bij ‘improvisatie’ en ‘Vloeimans’ aan jazz, maar we hebben heel divers repertoire gespeeld. Met nieuw werk van bijvoorbeeld Albert van Veenendaal en Ned McGowan, maar ook met zeventiende-eeuwse Toccata’s van Michelangelo Rossi. Al die composities bieden ruimte zelf iets toe te voegen. Bij McGowan bestaat de partituur alleen maar uit teksten en plaatjes. Rossi heeft zijn lijnen wel uitgewerkt, maar je kunt er ook vrij mee om gaan, en meer doen dan genoteerd staat. Dan wordt het interessant.

„Ik vond de afwisseling erg goed werken. Er ontstond echt een verbindende energie: spannend in de positieve zin van het woord. Excitement, zouden de Engelsen zeggen. Wie improviseert, bewandelt altijd onbekende wegen. Elke avond gebeurt er iets nieuws. We gaan met dit programma wel steeds uit van dezelfde stukken. Maar wie de première bezocht en nog eens terug zou komen, ervaart dan waarschijnlijk een totaal ander concert. ”

Inl. www.calefax.nl