Van Persie past niet in team, toch scoort hij

Geen moment werd Robin van Persie gisteren in de klassieker tegen Liverpool betrokken in het spel van zijn ploeg, Manchester United. De Nederlandse spits liep delen van de wedstrijd doelloos over het veld, zonder aangespeeld te worden door zijn medespelers.

Maar toen United in de 76ste minuut een strafschop toegekend kreeg, eiste Van Persie de bal op. Twee weken geleden miste hij nog een penalty in het shirt van United. Nu niet. Het was de 2-1 voor United en dat bleek genoeg voor de zege op de rivaal uit Liverpool.

En zo was RvP opnieuw de held van Manchester United. Een maand geleden werd hij binnengehaald als verlosser van de club die vorig seizoen geen prijs wist te winnen. Van Persie lijkt die status waar te maken. Vijf doelpunten maakte hij al in de vijf competitieduels die hij tot nu toe speelde voor United. Toch lijkt de chemie tussen Van Persie en de rest van het elftal te ontbreken.

Zijn medespelers weten Van Persie nog niet vaak te vinden en zijn loopacties worden wat hem betreft onvoldoende op waarde geschat. Dat zorgt voor irritatie bij de spits die bij zijn vorige club Arsenal nog de spil van het elftal was.

Ook tegen Liverpool verliep de samenwerking tussen Van Persie en de overige spelers van United niet soepel. De altijd beladen wedstrijd tegen Liverpool begon zondag met een eerbetoon aan de slachtoffers van de Hillsboroughramp in 1989. In totaal 96 fans van Liverpool kwamen destijds om het leven door verdrukking. Begin deze maand werd duidelijk dat Liverpool-fans geen blaam troffen. Het You’ll Never Walk Alone klonk zelden luider op de tribunes van Anfield als gisteren voor de wedstrijd tegen Manchester.

En toen Steven Gerrard, kind van de club, de thuisploeg na een uur spelen ook nog op een 1-0 voorsprong zette, leek het een voor Liverpool historische wedstrijd te worden. Tot Robin van Persie de bal opeiste en doel trof. Hij vierde het feestje met de meegereisde supporters van United. Door hen is de topscorer van de Premier League al lang in de armen gesloten. Nu nog door de rest van het elftal.