‘Zonde als VVD en PvdA maatschappelijke stage schrappen’

Het zou “ontzettend zonde zijn” als de verwachte coalitie tussen VVD en PvdA de maatschappelijke stage voor jongeren afschaft. Dat zegt demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) vanochtend in Trouw.

Het zou “ontzettend zonde zijn” als de verwachte coalitie tussen VVD en PvdA de maatschappelijke stage voor jongeren afschaft. Dat zegt demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) vanochtend in Trouw. PvdA en VVD denken erover de stage af te schaffen als bezuinigingsmaatregel.

Van Bijsterveldt voerde de stage vorig jaar zelf in. Volgens haar zijn middelbare scholen er nu net pas goed mee aan de slag.

“Sommige scholen vinden het zo waardevol dat ze kinderen niet alleen de verplichte dertig uur stage laten lopen, maar dit verdubbelen tot zestig uur”, laat de minister weten.

Volgens Van Bijsterveldt is het niet vanzelfsprekend dat jongeren in aanraking komen met vrijwilligerswerk. Van de tweehonderdduizend jongeren die jaarlijks op stage gaan, gaat twintig procent daar door als vrijwilliger.

Verder zou uit onderzoek blijken dat zeventig procent van de scholieren de stage waardeert en tachtig procent van de ouders het belangrijk vindt dat de stage verplicht is. “Als je het afschaft win je 51 miljoen, maar dat is eigenlijk een bescheiden bedrag in vergelijking met wat je ervoor terugkrijgt”, aldus de minister.