‘Vals ID-bewijs wordt bij veel Nederlandse instanties geaccepteerd’

Zo ziet het Lichtbildausweis van De Winter eruit. Screenshot Vimeo
Zo ziet het Lichtbildausweis van De Winter eruit. Screenshot Vimeo Zo ziet het Lichtbildausweis van De Winter eruit. Screenshot Vimeo

Legitimatiebewijzen worden niet of onvoldoende gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter werd met een niet bestaand bewijs nagenoeg nergens geweigerd.

De Winter gebruikte sinds januari een vals ‘Lichtbildausweis’, een Duits legitimatiebewijs, om zich mee te identificeren. Op de kaart stond ook het pseudoniem ‘Bigwobber’ vermeld. Toch ging bij geen enkele instantie een belletje rinkelen dat dit weleens een vals bewijs kon zijn.

Volgens NU.nl werd het valse ID-bewijs geaccepteerd door de ministeries van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Sociale Zaken en Infrastructuur en Milieu. Ook de OPTA, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de Tweede Kamer, het Nationaal Cyber Securtiy Centrum (een onderdeel van de Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) en een stembureau voor de Tweede Kamerverkiezingen accepteerden het bewijs.

ChristenUnie: onacceptabel. Opstelten op het matje

De ChristenUnie zegt in een reactie aan NU.nl het ‘onacceptabel te vinden dat de beveiliging op zo veel plaatsen heeft gefaald’. De partij wil naar aanleiding van het onderzoek minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op het matje roepen.

Bekijk de opnames met een verborgen camera gedurende de negen maanden onderzoek:

Heel Nederland accepteert een Lichtbildausweis als een legitimatiebewijs from Brenno de Winter on Vimeo.