Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vakantiepark Hof van Saksen maakt doorstart

Het vakantiepark Hof van Saksen in het Drentse plaatsje Nooitgedacht. Foto Hollandse Hoogte / Peter Elenbaas

Het vrijdag failliet verklaarde vakantiepark Hof van Saksen maakt een doorstart. Een nieuwe investeerder heeft het park van de failliete projectontwikkelaar Phanos overgenomen. De exploitatie van het park, dat zeshonderd vakantiehuisjes telt, komt in handen van Landal Greenparks, zo maakte dat bedrijf vandaag bekend. Het park gaat binnenkort weer open.

Het vakantiepark is sinds de opening in 2007 verlieslijdend. Landal Greenparks vertrouwt er echter op ‘het resort weer succesvol in de markt te kunnen zetten’. De exploitant van vakantieparken maakt ‘binnen enkele dagen’ bekend wanneer het Hof van Saksen zijn deuren weer opent.

Volgens RTV Drenthe is de investeerder in het park de Utrechtse vastgoedinvesteringmaatschappij Driestar. Het bedrijf wil dat niet bevestigen. Volgens de provinciale omroep investeert Driestar een ‘groot bedrag’ in het Hof van Saksen om het park ‘meer luxe en service te geven’.

Hof van Saksen was het belangrijkste project van projectontwikkelaar Phanos, van vader en zoon Geert en Hans Ensing. Phanos ging begin juni al failliet. Het park verkeerde sinds eind juli in surseance van betaling. Particuliere beleggers konden hun geld steken in het luxe vakantieresort, waarop een soort Saksische boerderijen waren gebouwd. De beleggers kregen een rendement van 8 procent voorgespiegeld. Maar door tegenvallende bezoekcijfers kregen beleggers veel minder uitgekeerd. Vorig jaar zomer werd met de beleggers een deal gesloten waarbij ze slechts 15 procent van hun inleg terugkregen.

Phanos had een bedrag van tweehonderd miljoen euro in het park geïnvesteerd. Het is niet bekend hoeveel de schuldeisers van de bank daarvan terug gaan zien nu het park verkocht is. Vorige week werd bekend dat de projectontwikkelaar een schuld van vierhonderd miljoen euro achterlaat. Ruim de helft van die schuld ligt bij ABN AMRO.