Uitgelicht

Film

I Am Legend (Francis Lawrence, 2007, VS). Will Smith is de laatste mens in Manhattan nadat een virus in rap tempo een einde heeft gemaakt aan al het menselijk lijden. Postapocalyptische blockbuster weet op een intelligente en bloedstollende manier de eenzame zoektocht van de archetypische ‘lone rider’ uit de Amerikaanse filmmythologie te verbeelden. De special effects onderstrepen zijn existentiële queeste. Naar een boek van Richard Matheson, dat in 1971 al eens werd verfilmd, als The Omega Man. Ook met Alice Braga (Cidade de Deus). Veronica, 20.30-22.25u.

New Kids Turbo! (Steffen Haars en Flip van der Kuil, 2010, NL). Eerste speelfilm van en over de vijf twintigers uit Maaskantje met snorren en matjes (eentje met een gemillimeterde gabberkop) die goedkoop bier drinken, huisgeteelde nederwiet roken en dom voor zich uitstaren. Absurdisme viert hoogtij in wat een aaneenschakeling is van korte sketches waarin mensen worden geplet door passerende streekbussen of opgeblazen met illegaal vuurwerk. Comedy Central, 20.30-22.00u.

Police Python 357 (Alain Corneau, 1977, F). Hoogtepunt uit het genre Franse politiethriller. Yves Montand, in de rol van zijn leven, schittert als inspecteur Marc Ferrot die de moord op zijn verloofde moet oplossen en oploopt tegen het moreel verdorven klimaat van zijn superieuren. De finale is verrassend en realistisch. Ook met Simone Signoret, Stefania Sandrelli, François Périer, Mathieu Carrière. Arte, 21.10-23.10u.

Mississippi Burning (Alan Parker, 1988, VS). Politieke thriller over racisme. Gene Hackman en Willem Dafoe excelleren als FBI-agenten die anno 1964 de moord van Ku Klux Klanleden op drie mensenrechtenactivisten onderzoeken. BBC 1, 01.15-03.15u.

Informatief

Die Farben der Wüsten. Eerste aflevering van vijfdelige serie over het kleurenpalet van woestijnen. In dit deel de Salar de Uyuni in Bolivia, een zoutwoestijn van een bijna surreële schoonheid – vooral aan het eind van de regentijd, wanneer een dunne laag water de bodem bedekt. De weerspiegeling van de luchten in het water zorgt voor een verdubbeling van vormen en kleuren, een optisch samenvloeien van hemel en aarde. Arte, 19.30-20.15u.

Nigellissima. Eerste deel van serie waarin Nigella Lawson haar liefde voor de Italiaanse keuken belijdt. Vanavond maakt ze een Siciliaanse pasta met tomaten, knoflook en amandelen, een tagliata – malse steak in dunne plakjes met knapperige, luchtige Toscaanse frieten, en ‘eieren in ’t vagevuur’, een schotel die Lawson nog kent uit de tijd dat ze in Florence woonde. BBC 2, 21.30-22.00u.

Last Chance Salon. Jaarlijks gaan vele vrouwen onder het mes voor een schoonheidsbehandeling. Daarbij gaat wel eens iets mis: de chirurg verknoeit een borstcorrectie of de botox wordt verkeerd geïnjecteerd. In elke aflevering laten vijf patiënten hun behandeling door experts onderzoeken. De mislukte liposuctie, facelift of fillerbehandeling van de slachtoffers wordt vervolgens hersteld door de beteren in het vak. TLC, 22.00-23.00u.

Masters of money. Serie over de invloed van de economen Keynes, Hayek en Marx op onze economie. Vandaag richt Stephanie Flanders haar aandacht op het leven en de invloed van Friedrich Hayek, de enige vrijemarktdenker wiens reputatie sedert de huidige crisis is gegroeid. Met medewerking van bankiers van Centrale Banken, politici en een Nobelprijswinnaar zoekt Flanders uit waarom Hayeks radicale oplossing voor een van de problemen van het kapitalisme (‘schaf vrijwel alle staatstoezicht af’) door geen enkel land wordt toegepast. Volgens Hayek is de crisis niet veroorzaakt door een tekort, maar door een teveel aan staatscontrole. BBC 2, 22.00-23.00u.

Die Story im Ersten: Chaostage. Documentaire over de strijd van Angela Merkel in eigen land en in Europa voor een oplossing in de crisis rond de euro. ARD, 22.45-23.30u.

Geschichte im Ersten: Mythos Kriegsmarine. De Duitse marine een in WO II ‘schoon’ gebleven onderdeel van de krijgsmacht? Een mythe, blijkt uit de voorbeelden die in deze documentaire worden aangehaald. Want ondanks internationale verdragen werden niet alleen geallieerde schepen op de Atlantische Oceaan, maar zelfs Noorse vissersboten zonder waarschuwing vooraf door U-Boote naar de kelder gejaagd – opdat zo veel mogelijk opvarenden omkwamen. En bij de bouw van onderzeebootbunkers stierven alleen al in Bremen 500 gevangenen uit concentratiekampen door de abominabele werk- en leefomstandigheden. De in 1980 gestorven admiraal Dönitz deed zich na de oorlog voor als een a-politieke marineofficier die niets met het nationaal-socialisme had. Maar ook hij was een overtuigde nazi, een antisemiet, die onmenselijke bevelen uitvaardigde en terecht als oorlogsmisdadiger veroordeeld werd. ARD, 23.30-00.15u.