Twente contracteert Desmond Tutu (80)

Enschede FcTwente Heerenveen Desmond Tutu bij de wedstrijd foto eric brinkhorst Enschede FcTwente Heerenveen Desmond Tutu bij de wedstrijd foto eric brinkhorst
Enschede FcTwente Heerenveen Desmond Tutu bij de wedstrijd foto eric brinkhorst Enschede FcTwente Heerenveen Desmond Tutu bij de wedstrijd foto eric brinkhorst eric brinkhorst

De nieuwste aanwinst van FC Twente heet Desmond Tutu. Tutu bij de Tukkers: het klinkt als de titel van een stripverhaal, maar het is echt waar – al is de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop niet gebombardeerd tot linksback of verdedigende middenvelder, maar tot erelid.

Gisteren werd Tutu gepresenteerd aan de eigen aanhang. Die zong hem hartstochtelijk toe (‘Tutu olé, Tutu olé, Tutu olé!’) toen hij voor de wedstrijd tegen Heerenveen het veld betrad . Tutu schudde handen met de spelers van beide ploegen, gaf high fives aan de mascottes en deed een dansje in de middencirkel.

Tutu was de afgelopen week in Nederland. Koningin Beatrix benoemde hem tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. De link met FC Twente werd gelegd via Medical Knowledge Institute (MKI), een stichting die een gezonde levenstijl promoot via educatieprogramma’s en die is gevestigd in Nederland en Zuid-Afrika. Aldo van der Laan, lid van de raad van commissarissen bij FC Twente, zit in de stichting van de vrienden van MKI – en Tutu is beschermheer.

De spelers van FC Twente droegen gisteren tegen Heerenveen shirts met daarop de naam MKI. Een lunch en een veiling voorafgaand aan het duel brachten 101.800 euro op voor Tutu’s goede doel, meldde De Stentor gisteren.

Clubvoorzitter Joop Munstermann laat in een reactie jubelend weten dat FC Twente achter de filosofie van Tutu staat. „Hij is een inspiratiebron voor solidariteit, en dat vinden wij heel belangrijk bij Twente.”

Tutu kwam vorige week op uitnodiging van MKI naar Nederland en hij vertrekt morgen weer. De aartsbisschop heeft bij zijn bezoek aan Enschede laten weten dat dit zijn laatste reis naar Europa was, zegt een clubwoordvoerder.

Tutu zag FC Twente gisteren met 1-0 winnen van Heerenveen en staat zonder puntverlies bovenaan in de eredivisie, met vier punten voorsprong op nummer twee Vitesse.