Tsjechië arresteert twee mensen in verband met vergiftigingsschandaal

Medewerkers van een universiteit in Plzen testen flessen sterke drank op methanol. Tsjechië is in de ban van het ernstigste vergiftigingsschandaal in dertig jaar. Foto Reuters / Petr Josek

De politie in Tsjechië denkt de bron te hebben achterhaald van de methanolvergiftiging die de afgelopen twee weken aan 25 mensen het leven heeft gekost. Twee personen zijn in het noordoosten van het land gearresteerd. Zij worden ervan verdacht de dodelijke mix te hebben geproduceerd van giftige methanol en gewone alcohol. Dat meldt persbureau AP.

Tsjechië was de afgelopen weken in de ban van het ernstigste vergiftigingsschandaal in dertig jaar. Vanwege het schandaal verbood de Tsjechische regering de verkoop van sterke drank in eigen land. Ook werd er op verzoek van de Europese Unie een exportverbod ingesteld. Er liggen nog steeds achttien mensen in het ziekenhuis die drank hebben gedronken dat was aangelengd met methanol. Het is de helft goedkoper dan consumptiealcohol (ethanol) en het is via neus, ogen en mond niet van ethanol te onderscheiden. Maar als je ook maar een klein beetje te veel gebruikt, is het razend giftig.

Verdachten kunnen levenslang krijgen

Volgens de hoofdofficier van justitie hadden de twee verdachten kunnen weten dat hun brouwsel levensgevaarlijk was, maar hebben zij zich laten leiden “door de zucht naar geldelijk gewin”. De verdachten werken in een fabriek waar methanol wordt gebruikt als ingrediënt voor ruitenwisservloeistof. Hun wacht, als ze schuldig worden bevonden, een straf die kan oplopen tot levenslang.

Volgens de politie is zo’n vijftienduizend liter van de giftige alcohol verhandeld. Nog steeds is niet alles terecht. De 10,4 miljoen Tsjechen behoren tot de grootste innemers van sterke drank ter wereld. Het verkoopverbod wordt mogelijk later deze week opgeheven. Wel zullen er nieuwe regels gelden met betrekking tot de verkoop van sterke drank.