Toch weer somberheid over oplossen eurocrisis

Het was een somber crisisweekend: Duits-Franse onenigheid speelde op en het Griekse tekort is mogelijk veel groter dan gedacht.

De eurocrisis valt terug in oude patronen. Er leek de afgelopen drie weken schot in de zaak te zitten, aldus de commentaren. De Europese Centrale bank toonde zich bereid opnieuw in te grijpen. Het verdrag voor een permanent noodfonds werd niet afgeschoten door het Duitse Constitutionele Hof. En in Nederland verloren de meest eurokritische partijen de verkiezingen.

Maar inmiddels doen de hoofdrolspelers in de crisis wat ze al bijna drie jaar doen: doormodderen.

Griekenland zorgde dit weekend voor de grootste problemen. Uit gelekte documenten van de financiële controleur van de trojka (ECB, IMF, en de Europese Commissie) zou blijken dat het Griekse begrotingstekort niet 13,5 maar 20 miljard euro bedraagt. Dat meldde Der Spiegel . Daarmee zou Griekenland de afspraken schenden. De Griekse regering ontkent dat het tekort is opgelopen. Bezuinigingen (11,5 miljard) en belastingverhogingen (2 miljard) zouden de tekorten dekken.

De trojka vertrok vrijdag uit Athene, zonder een akkoord te hebben bereikt over de voortgang van de Griekse bezuinigingen en hervormingen. De Griekse krant Kathimerini meldt dat het conflict tussen het IMF en de Griekse regering oploopt. Het IMF zou geen oog hebben voor het risico dat nog meer bezuinigingen de Griekse coalitie in gevaar brengt.

De Franse premier Ayrault riep euroleiders gisteren op om coulant te zijn. Een Grieks uittreden zou volgens hem „oncontroleerbaar” en „het begin van het einde van het Europese project” zijn. Europa kan Griekenland meer tijd gunnen, zolang het land oprecht is om het belastingsysteem te hervormen, aldus de premier op de Franse site Mediapart.

Athene hoopt op tijd een akkoord te hebben met de trojka zodat het parlement over de maatregelen kan stemmen voor de eurogroep van ministers van Financiën op 8 oktober en voor de Europese top van 18 oktober.

De Franse president Hollande en de Duitse kanselier Merkel kwamen afgelopen weekend bijeen. De twee waren het niet eens over wanneer de plannen in moeten gaan om Europese banken onder één toezichthouder te stellen. Hollande wil zo snel mogelijk, Merkel wil uitstel. Uiteindelijk kreeg de kanselier haar zin, volgens de Süddeutsche Zeitung. De zogenoemde bankunie gaat pas op zijn vroegst in januari volgend jaar van start, meldt de krant.

De Duitse minister van Financiën Schäuble zei vrijdag dat een volwaardig Spaanse beroep op Europese steun niet wenselijk is. Schäuble zei nog steeds „stellig” van mening te zijn dat een lening louter voor de Spaanse banken afdoende is. . Daarmee heeft de Spaanse premier Rajoy een belangrijke bondgenoot gevonden. Rajoy is tegen een vorm van hulp is die soevereiniteit beknot.

Schäuble zei dat „Spanje doet wat nodig is” om de financiën op orde te krijgen. Hij lijkt echter gedreven door een combinatie van financiële en electorale belangen. Een redding van de Spaanse banken (100 miljard euro) is binnen Duitsland makkelijker te verkopen dan een volledige bail-out (waarschijnlijk meer dan 300 miljard), die meteen het grootste deel van het geld in het permanente fonds ESM (500 miljard euro) in beslag zou nemen.

In één Spaans dorp gaat het goed: pagina 9