Tja, zo lijkt het best een goed team

PSV speelt alleen sterk als alles meezit, zoals gisteren tegen Feyenoord. Maar bij tegenslag is de ploeg kwetsbaar.

EINDHOVEN - PSV-speler Georgino Wijnaldum (L) heeft de 2-0 gescoord. Bruno Martins Indi van Feyenoord kijkt vertwijfeld toe. ANP OLAF KRAAK
EINDHOVEN - PSV-speler Georgino Wijnaldum (L) heeft de 2-0 gescoord. Bruno Martins Indi van Feyenoord kijkt vertwijfeld toe. ANP OLAF KRAAK

Redacteur Voetbal

Eindhoven. Mooi-weer-voetballers. Misschien is dat de term die het beste bij het huidige PSV past. Als de omstandigheden vertrouwd zijn, tegenslagen uitblijven en het elftal zelf het eerste doelpunt maakt is de Eindhovense club voor iedereen in de eredivisie te sterk. Zoals gisteren toen Feyenoord in het Philips Stadion met 3-0 werd verslagen. „Dit hadden we hard nodig”, verzuchtte PSV-coach Dick Advocaat na afloop.

PSV richtte zich na uitnederlagen tegen FC Utrecht (competitie) en Dnjepr Dnjepropetrovsk (Europa League) weer op. Het elftal dat op verschillende plaatsten was gewijzigd begon rommelig aan het duel, maar hervond halverwege de eerste helft het vertrouwen. Maar pas toen Ola Toivonen in de 63ste minuut de score opende, viel er een last van de schouders. In het laatste half uur speelde de ploeg vrijuit en liet zien waartoe het in staat is. De overwinning had nog hoger uit kunnen vallen.

Met de klinkende overwinning speelde PSV de crisissfeer van zich af. Al wilde Advocaat daar niets van weten. „Tegenwoordig worden we na iedere wedstrijd gewogen. Na een nederlaag wordt er direct gesteld dat de ploeg te licht is of niet goed genoeg is”, stelde hij. „Dat is nogal opportunistisch. We moeten naar de lange termijn kijken.”

Advocaat mocht de kritiek op zijn selectie dan graag wegwuiven, maar met de vierde overwinning van het seizoen zijn de problemen bij PSV slechts verbloemd. Want dat die dieper liggen is dit seizoen al een paar keer pijnlijk duidelijk geworden. Speelt PSV buiten Eindhoven, loopt het even niet zoals gepland en komt de ploeg op achterstand, dan kan van iedereen worden verloren. De overwinning op Feyenoord biedt dan ook weinig garantie voor het duel met VVV in Venlo dat zondag op het programma staat.

De voorbije drie seizoenen stuitte PSV onder leiding van coach Fred Rutten steeds op hetzelfde probleem. Door een gebrek aan leiders, karaktervoetballers en teamspirit wist PSV zelden op te staan na een tegenslag. Dan kwamen de gebreken bij de zwakke defensie aan het licht en vloeide het vertrouwen in rap tempo weg. Aanvoerders als Ibrahim Afellay, Orlando Engelaar en Ola Toivonen konden het elftal niet bij de hand nemen.

De clubleiding van PSV dacht met het ontslag van Rutten, het aantrekken van Advocaat en de terugkeer van de ervaren Mark van Bommel de voornaamste problemen te hebben getackeld. PSV achtte het verder niet nodig om de verdediging substantieel te versterken en gaf enkele miljoenen uit voor het aantrekken van international Luciano Narsingh. PSV heeft daardoor in aanvallend opzicht nog meer mogelijkheden, maar daarmee zijn de pijnpunten binnen de selectie niet verdwenen.

Technisch manager Marcel Brands heeft de afgelopen jaren fors kunnen investeren in een kampioenswaardige selectie. Samen met Advocaat was hij ervan overtuigd dat er voldoende kwaliteit aanwezig was om de eerste titel sinds 2008 binnen te halen. Maar na zes speelronden bleek het gebrek aan weerbaarheid tot diep in de vezels van de spelers te zitten. Advocaat schrok zich rot na de eerste nederlaag van het seizoen uit bij RKC. Maar hij begon zich pas zorgen te maken toen dit geen incident bleek.

‘De Kleine Generaal’ dacht met straffe hand een nieuw elan bij PSV te kunnen bewerkstelligen. De niet geheel fitte spits Tim Matavz werd in de voorbereiding teruggezet naar Jong PSV, Stanislas Manolev, Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh verloren hun basisplaatsen. Advocaat wilde er maar mee aangeven dat niemand zeker is van zijn plaats. De concurrentiestrijd binnen de lijnen zorgde nog niet voor een homogeen elftal. Het is veelzeggend dat vrijwel alle spelers zich bij uitwedstrijden afsluiten door een koptelefoon – voorzien van hun eigen naam – op te zetten.

Advocaat schudde gisteren andermaal zijn ploeg op. Voor het duel met Feyenoord slachtofferde hij doelman Przemyslaw Tyton en spits Tim Matavz. De jonge linksback Marcel Ritzmaier nam de positie in van de geblesseerde Jetro Willems. Advocaat zag zijn elftal door doelpunten van Toivonen, Wijnaldum en Narsingh met 3-0 winnen. De ‘kortetermijnpolitiek’ van Advocaat leverde in het warme bad van het Philips Stadion resultaat op. Maar de zege is voor PSV pas echt wat waard als volgende week in De Koel wordt gewonnen.