Strippen tegen uitbuiting in de kledingindustrie

Ruim dertig halfnaakte vrouwen voerden gisteren actie in de Amsterdamse Kalverstraat. Ze willen meer ‘Fair Fashion’ in de winkels

Rotterdam. Ze wilden de aandacht vestigen op uitbuiting in de kledingindustrie in lagelonenlanden. En hoe kun je dat nu beter doen dan door wat vrouwen op de Dam in Amsterdam te laten strippen? Ruim dertig vrouwen deden dat gisteren, pal voor de H&M.

H&M liet de vrouwen, die overigens wel hun ondergoed aanhielden, sportief binnen. Concurrent Zara in de Kalverstraat stuurde hen echter weg. Bershka sloot de deuren. Twee organisaties, de StoereVrouwen en de Schone Kleren Campagne, willen met de actie grote modeketens confronteren met de lage lonen in de kledingindustrie.

De vrouwen trokken hun kleren om 12.00 uit. Ze scandeerden „Liever naakt dan door uitbuiting gemaakt!” toen ze schaars gekleed de H&M binnenstormden. „De reactie van het publiek was geweldig”, zegt Kirsten Oosterbroek van StoereVrouwen. „Modeketens kunnen niet meer om de bewuste consument heen. We willen meer Fair Fashion in de winkels.”

De actie maakt deel uit van een Europese campagne in elf landen en richt zich naast de genoemde ketens op Gap en Levi’s. Doel is een ‘leefbaar’ loon in de kledingindustrie in Cambodja, waar de betreffende merken veel van hun producten laten maken. De kledingarbeiders houden volgens de organisatie na aftrek van de vaste lasten minder dan een euro per dag over om van te eten. Novum