Stormachtig weer op komst voor westkust - ‘regen en windstoten’

Een auto rijdt door het water van een ondergelopen straat in Haarlem. Vanavond worden vooral in het westen zware buien verwacht. Foto ANP / Koen Suyk

De westkust moet zich opmaken voor stormachtig weer vanavond. Vanaf ongeveer zeven uur wordt een stormachtige windkracht acht verwacht. Ook kunnen windstoten van tachtig tot negentig kilometer per uur voordoen, meldt weeronline.nl vanochtend.

De wind neemt vanmiddag al in kracht toe. Daarbij trekt vanaf halverwege de middag een buiengebied over het land, waarbij lokaal in korte tijd veel regen kan vallen. Ook komen dan al windstoten voor van zestig tot zeventig kilometer per uur in het binnenland tot zware windstoten van tachtig tot negentig kilometer per uur aan de kust. Aan het begin van de avond verlaat het buiengebied Nederland echter weer.

Twitter avatar weeronline weeronline Uitleg over de onweersbuien met windstoten van later vandaag: http://t.co/5YBlPqn3

In de eerste helft van de avond neemt vervolgens echter de windkracht toe, waardoor het aan de westkust stormachtig wordt. In het binnenland is ook sprake van een harde wind met windkracht vijf. Omdat de bomen nog veel bladeren hebben, kan de harde wind zorgen voor het afbreken van takken, zegt meteoroloog William Huizinga tegen persbureau Novum:

“Als we verder in de herfst waren geweest, hadden we er lang niet zo veel last van gehad.”

In de loop van de avond neemt de wind langzaamaan in kracht af. Tegen middernacht komen bij vlagen nog wel wat windstoten voor, maar zijn die niet meer zo krachtig als eerder in de avond. Dinsdag wordt vervolgens een normale, rustige herfstdag met een matige wind, nu en dan zon en soms bewolking en regen.