Eerste herfststorm van het jaar zorgt voor overlast én 220 kilometer file

Een gesneuvelde boom in Zoetermeer. Foto Lockerz / @Daphh_x

Het stormachtige weer zorgt vanmiddag op verscheidene plaatsen voor overlast. De brandweer kreeg in het hele land diverse meldingen van stormschade door onder meer omgevallen bomen rondvliegende dakpannen.

Twitter avatar Official_jefkee Jeffrey sparidaans Wow, grote boom omgevallen op 2 auto’s ;o
Twitter avatar bramsimon bram simon Wooo die hele boom is omgevallen en ik zit daar altijd
Twitter avatar xliefskim13 Kimxx Ja en dan vliegen de dakpannen van je huis
Twitter avatar LHogeveen Louise En dan vallen er 2 dakpannen van hun plaats de goot in #hardewind

De brandweer in het zuidwesten van Nederland kreeg maandagmiddag in korte tijd veel meldingen te verwerken. De regio Rijnmond heeft extra centralisten ingezet om de vele telefoontjes af te handelen.

Drukke avondspits: 220 kilometer file

De harde wind en regen hebben maandagavond voor een drukke avondspits gezorgd. Op het hoogtepunt stond er ruim 220 kilometer file. Dat is een verdubbeling van de lengte die er normaal gesproken op maandagavond staat, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Vooral rond Amsterdam en Amersfoort stonden lange files. Ook op de A1 bij Barneveld stonden weggebruikers lang vast. Op het hoogtepunt stond daar 22 kilometer. Bij Rotterdam werd zestien kilometer genoteerd door een vrachtwagen met pech.

Automobilisten moeten voorlopig nog rekening houden met vertraging. De ANWB verwacht dat de laatste files uiteindelijk pas rond 20.00 uur zijn opgelost. Weggebruikers die met een aanhanger de weg op gaan, moeten alert zijn op windstoten.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Met een aanhangwagentje de weg op vanmiddag? Dat is vooral langs de westkust niet zo’n goed idee. http://t.co/AeN5cvEX #windstoten #KNMI

Problemen op het spoor

Tussen Ede-Wageningen en Wolfheze rijden geen treinen door een boom op het spoor. Datzelfde geldt voor het traject tussen Maarn en Veenendaal. De NS verwacht dat de storing rond 22.00 vanavond is opgelost. Er worden bussen ingezet. Ook tussen Meppel en Steenwijk rijden geen treinen door omgevallen boom. Daar duurt de verstoring tot 20.30.

Vanavond: stormachtige windkracht 8

Meteorologen verwachten vanavond een stormachtige windkracht 8 met windstoten van 80 tot 90 kilometer per uur. Op sommige plaatsen zijn inmiddels windstoten tot 100 kilometer gemeten. In Vlissingen is windkracht 9 bereikt, in IJmuiden korte tijd windkracht 10.

Ook kan er lokaal in korte tijd veel regen vallen. Dat kan oplopen tot twintig millimeter. Op sommige plekken gaan de buien gepaard met onweer. Later maandagavond zwakt de wind wat af maar in de nacht ontstaan nieuwe buinen met onweer. Volgens weeronline.nl wordt vooral de kustregio getroffen.

Twitter avatar weeronline weeronline Buien trekken het land. Vooralsnog zit er weinig onweer bij. Wel windkracht 8 en een windstoot van 87 km/u gemeten in Zeeland.

Eerste herfststorm van het jaar

De storm van vanmiddag is de eerste herfststorm van het jaar. Aan het einde van de middag kwam de wind zowel in IJmuiden als op de Houtribdijk gelijktijdig boven de windkracht 9. Genoeg om de eerste storm van de herfst op te laten tekenen, laat weeronline.nl weten.

Twitter avatar weeronline weeronline Nu sprake van een #zuidwesterstorm. Op meerdere plaatsen (tegelijk) windkracht 9 overschreden en in IJmuiden windkracht 10!

Vorig jaar werd de eerst herfststorm op 6 september geregistreerd. Toen gingen de kop van Noord-Holland en het Waddengebied gebukt onder zware windstoten.