Steentjes keilen, zo doe je dat

De omstandigheden bij het WK steentjes keilen waren zwaar, aldus Coerd ‘Big Rock’ de Heer. Foto FlickR / k1llYRid0ls

Hoe gek de sport ook is, er is altijd wel een wereldkampioenschap voor. Zo vond in Easdale, Schotland dit weekend het WK stone skimming plaats. Steentjes keilen dus, wellicht bekend van de zwoele zomeravonden op de camping aan dat meertje.

De BBC volgde Paul Crabtree, één van de deelnemers, bij zijn voorbereiding op het kampioenschap. Zijn gouden tip? Het draait om de draai. Of in de - net niet rijmende - woorden van Crabtee:

“No spin, no skim.”

http://www.youtube.com/watch?v=pbkFoLluS4A

Ondanks zijn serieuze voorbereiding was het kampioenschap voor Crabtee weinig succesvol. Hij moest Ron Long uit Wales voor zich dulden. Hij gooide namelijk 85 meter ver.

En dat is meteen les één bij het steentjes keilen in wedstrijdverband. Het gaat om de afstand, niet om het aantal keer dat de steen stuitert. Dat is namelijk de puntentelling die recreanten aanhouden.

Zware omstandigheden, aldus Coerd ‘Big Rock’ de Heer

Aan het toernooi deden 384 deelnemers uit zeventien verschillende landen mee. Uiteraard waren er ook Nederlanders bij. Mamom Salman was de beste van Nederlandse team en gooide 43 meter. De omstandigheden waren zwaar, aldus Coerd ‘Big Rock’ de Heer, aanvoerder van het Nederlandse team:

“Het was koud, zo’n 8 graden Celsius, en er stond windkracht zes. Hierdoor raakte menige worp volledig buiten de baan.”

Het Nederlandse team was niet alleen in Easdale om steentjes te keilen. Het team heeft ook twee auto’s volgeladen met leisteen uit Easdale. Handig voor de Europese Kampioenschappen die in oktober in het Zeeuwse Brouwerdam worden georganiseerd. Want, als laatste tip voor diegene die professioneel wil gaan steentjes keilen, zorg ervoor dat je leisteen uit Easdale bemachtigt. Aanvoerder ‘Big Rock’ de Heer:

“Met leisteen uit Easdale kun je nu eenmaal het beste keilen.”