Rotterdam wil pooiers pakken

Dokument: LoverboyteamNed. 2, 22.55 - 23.55 uur

Een rechercheur logt in op een chatbox als Suzan15. Binnen vier seconden staan er berichten van mannen op het scherm. Pieter51 schrijft: ‘Hoi. Geschoren of nog kaal?’

Het is één van de manieren waarmee de Rotterdamse politie mensenhandelaren probeert op te sporen. Documentairemaker Nan Rosens liep mee met het experimentele ‘loverboyteam’ in Rotterdam. Ze filmde getuigenverklaringen van slachtoffers. Zoals de minderjarige Melissa, die vertelt hoe een loverboy haar mishandelde en telefoonabonnementen liet verkopen. Een prostituee zegt dat een loverboy haar voor hem liet werken. Hij kneep meerdere malen haar keel dicht.

Rosens laat zien hoe de politie worstelt met het veroordeeld krijgen van loverboys. Verklaringen zijn moeilijk te verifiëren, getuigen zijn te bang om met de politie te praten. Lokprofielen op Hyves en Facebook leverden nog niets op. In een teamoverleg wordt geopperd om een oproep op Marktplaats.nl te zetten. Een rechercheur doet een tekstvoorstel: „‘Ik ben 16 jaar en ik wil geld verdienen’. Kijken wie er op reageert”. De officier van justitie blaast het plan af.

De documentaire eindigt met een lichtpuntje. Een vrouwelijke mensenhandelaar wordt door de politie van haar bed gelicht. Terwijl de politie tientallen mobieltjes en camera’s vindt in de als seksruimte gebruikte woning, kijken haar vier kinderen tv in de woonkamer. De vrouw wordt veroordeeld tot drie jaar celstraf.

Andreas Kouwenhoven