Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Rob Wijnberg stopt als hoofdredacteur van nrc.next

Rob Wijnberg. Foto NRC/Merlin Daleman

Rob Wijnberg stopt als hoofdredacteur van nrc.next en wordt columnist voor zowel nrc.next als NRC Handelsblad. Dit heeft NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch vanmiddag bekendgemaakt.

NRC wil een steviger positie in de ochtend en gaat nrc.next iets newsier maken. De krant blijft dwars en eigenzinnig, en gaat zich vooral weer concentreren op de originele missie: meer weten in minder tijd.

“Rob heeft de afgelopen twee jaar met veel creativiteit en hartstocht leiding gegeven aan nrc.next. Hij heeft een aantal nieuwe ‘pennen’ aangetrokken en nieuwe formats geïntroduceerd, zoals het inmiddels door velen overgenomen factchecking. Daarvoor verdienen hij en zijn plaatsvervanger Jochen van Barschot alle lof”, zegt Vandermeersch.

“Wij zien dat lezers in de ochtend behoefte houden aan nieuws, aan overzicht, aan een vooruitblik op wat er die dag speelt. Twee jaar geleden was de opdracht aan next om nog sterker af te wijken van NRC Handelsblad, waarvan we destijds verwachtten dat die ook in de ochtend zou gaan verschijnen. Nu dat laatste om druktechnische redenen niet lukt, is de opdracht om een ochtendkrant te maken voor lezers die een brede belangstelling (moeten) combineren met een gebrek aan tijd.”

Een nieuwe rol voor Wijnberg ligt al klaar. Vandermeersch:

“Rob is een geweldige auteur en zeer waardevol als gezicht van NRC, zoals we ook tijdens de jongste verkiezingscampagne op televisie hebben kunnen zien. In de strijd om de aandacht voor de lezer worden dit soort (zeldzame) stemmen steeds belangrijker.”