Rials, nee reals voor Fortuna

Terwijl Marianne Vos en Philippe Gilbert zaterdag en zondag hun triomftochten fietsten in het verlengde van de Cauberg, droomden verderop in Zuid-Limburg aanhangers van een voetbalclub van rials en van reals. Eerst van Qatarees geld, daarna van Braziliaanse pecunia.

Fortuna Sittard is een zieltogende club. Met weinig centen om om te draaien en een desondanks, tot opluchting van supporters, afgeketste fusie met Roda JC in Kerkrade achter de rug. John van Bommel, de vader van Mark, haalt nu geld op voor Fortuna, met loterijen en veilingen. Zo probeer je met hulp van een supersupporter schuld af te lossen en eindjes aaneen te knopen.

En toen waren daar opeens de geruchten. Fortuna staat in de belangstelling van een investeringsmaatschappij uit Qatar. Nee, verluidde het daarna, het gaat om een holding uit Brazilië. Steeds dook de naam op van ex-voetballer Nacer Abdellah.

Het roept herinneringen op aan Rocky T. Een aantal jaren geleden kwam hij opeens het Amsterdamse bijkantoor van NRC Handelsblad binnenlopen, roepend dat de krant zich aan „neokolonialisme” schuldig maakte. Er waren zo gauw geen fact checkers in de buurt om deze bewering te onderzoeken. Exit Rocky.

Later dook hij op als woordvoerder van de Amerikaanse supermarkt Wal-Mart. De nieuwe sponsor die de Arnhemse voetbalclub Vitesse rijk zou maken, beweerde hij op Schiphol voor camera’s en andere attributen die de royaal opgekomen media bij zich hadden. Nog weer later vertelde hij ‘entertrainer’ Emile Ratelband van een videoband te weten waaruit zou blijken dat minister Zalm meer wist van de moord op Pim Fortuyn. Ratelband trapte er even in. Tsjakka.

Abdellah sprak eerder dit jaar met de Belgische eersteklasser Antwerp FC. De eerste berichten hadden koppen als ‘Qatar redt Antwerp FC’ en de laatste bevatten termen als ‘toch niet’. Het woord ‘soap’ dook vaak op.

Je ziet de fans van Fortuna nog niet in triomftocht van Sittard-Geleen naar Kerkrade lopen.

John Kroon