Rechtszaak Vietnamblogs

Drie Vietnamese burgerjournalisten die de overheid hebben bekritiseerd in blogs staan vandaag terecht voor het verspreiden van propaganda. Ze riskeren twintig jaar gevangenisstraf, aldus een van hun advocaten. Het vonnis wordt mogelijk vandaag al uitgesproken. De communistische leiders van Vietnam zijn al langer bezig met een campagne tegen bloggers en andere pro-democratische activisten; vooral de zaak van vandaag, tegen twee mannen en een vrouw, genereert wereldwijd veel publiciteit.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de zaak van een hen, Nguyen Van Hai, in een speech over mediavrijheid. De moeder van Ta Phong Tan, de vrouwelijke verdachte, stak zichzelf afgelopen juli in brand nabij een overheidsgebouw, als protest tegen de behandeling van haar dochter. De drie bloggers zijn lid van de ‘Vrije Journalisten Club’. Tan schreef een blog genaamd ‘Gerechtigheid en Waarheid’ over het machtsmisbruik van de Vietnamese politie. Nguyen Van Hai bekritiseerde de regering vanwege de spanningen met China over eilandjes in de Zuid-Chinese Zee. (AP)