‘Versoepeling pensioenregels levert oudere generatie 3.000 euro meer op’

Een oude advertentie van vijf grote pensioenfondsen. Foto ANP / Koen van Weel

Door de vandaag gepresenteerde nieuwe regels voor pensioenfondsen krijgen de jonge generaties ongeveer twee procent minder pensioentoezeggingen. Dat komt neer op een verschil van drieduizend euro met de oudere generaties. Dat blijkt uit de doorrekeningen van de nieuwe regels door het Centraal Planbureau, zo meldt persdienst Novum.

Voor de verdeling tussen ouderen en jongeren is gekozen omdat de huidige economie zich hierdoor gunstiger ontwikkelt. Volgens het ministerie van Sociale Zaken kan er gesproken worden over een evenwichtige verdelingen van de problemen in het pensioenstelsel. “Het was een politieke keuze”, zegt een woordvoerder.

“We hebben ervoor gekozen dat de koopkracht van ouderen op orde blijft, en tegelijkertijd dat er überhaupt nog pensioen is voor de jongeren.”

Het CPB formuleert het zo:

“De introductie van de UFR resulteert in herverdeling in marktwaarde ten gunste van oudere werknemers en ten nadele van jongere en/of toekomstige deelnemers. [...] Het grootste voordeel ligt bij de generaties geboren rond 1950-1960.”

‘Op lange termijn rekening bij jongeren’

De keuze om pensioen over te houden voor jongeren terwijl ouderen hun koopkracht behouden, noemt voorzitter van FNV Jong Dennis Wiersma ‘zorgelijk’. “Het tweede is zekerder dan het eerste.” Hij vreest dat de rekening op lange termijn toch bij de jongeren komt te liggen.

FNV Jong prijst de poging van het ministerie om met een evenwichtig pakket te komen. De voorwaarden die het ministerie heeft gesteld aan de versoepeling van de regels noemt hij ‘zeer belangrijk’. Fondsen die minder korten mogen bijvoorbeeld pas bij een hogere dekkingsgraad weer gaan indexeren. De vakbond vindt echter dat het ‘strenger had gekund’.

Wiersma pleit voor een jaarlijkse doorrekening van de effecten van het beleid op het pensioen per generatie. “De belangen liggen zo ver uit elkaar. Jongeren willen niet met lege handen blijven. Maar ouderen willen niet zomaar vijftien procent inleveren.” Hij pleit voor meer transparantie. “Dan kan het beleid eerder worden aangepast als dat nodig is. Nu zijn het steeds alleen doekjes voor het bloeden.”

Reacties

De kersverse Tweede Kamerfractie van 50Plus wil een spoeddebat naar aanleiding van de nieuwe regels. Volgens de partij leveren ouderen nog altijd meer in dan werkenden en zelfs uitkeringsgerechtigden. Daarom moet het hele pensioenstelsel worden hervormd, vindt de partij.

Ilja Boelaars, promovendus economie en mede-initiatiefnemer van PensioenOpStand:

Twitter avatar iljaboelaars Ilja Boelaars @MStellinga Teleurstellend dat MinSZW toegeeft aan lobby van pfondsbestuurders die bewust renterisico genomen hebben.

Mathijs Bouman, econoom en journalist is ook cynisch:

Twitter avatar mathijsbouman Mathijs Bouman Illustraties bij pensioenbrief Sociale Zaken over verhogen rekenrente: https://t.co/jaYC7Ccq

Sywert van Lienden, mede-initiatiefnemer van de politieke beweging G500:

Twitter avatar Sywert Sywert van Lienden Modaal inkomen? Tussen twee en zevenduizend euro meer pensioentoezegging door rekenrentegegoochel. #babyboomers #CPB #rekenrente

Peter Verhaar, mede-oprichter van Alex Beleggersbank:

Twitter avatar peterverhaar peterverhaar het kabinetsbesluit over pensioenen heeft echt 1 heel groot voordeel:de pensioenmannetjes mogen op hun pluche blijven zitten betaald door u