Pakistaanse minister zet prijs op hoofd filmmaker

De Pakistaanse minister van Spoorwegen heeft een beloning uitgeloofd van 100.000 dollar (77.000 euro) voor degene die de maker van de omstreden Amerikaanse anti-islamfilm Onschuld van moslims vermoordt. Minister Ghulam Ahmad Bilour zei in Peshawar dat hij dit uit eigen zak zou betalen. Organisaties als de Pakistaanse Talibaan en het terreurnetwerk Al-Qaeda riep hij op de ‘heilige taak’ op zich te nemen.

De film is, voor zover bekend, gemaakt door de in de VS wonende Kopt Nakoula Bassely Nakoula, in samenwerking met andere christenen uit de VS en het Midden-Oosten.

De Pakistaanse regering liet gisteren weten zich „totaal te distantiëren” van de actie van Bilour. „Dit is geen regeringsbeleid”, aldus een woordvoerder van premier Raja Pervez Ashraf. Het was niet duidelijk of er ook stappen volgen tegen de minister. Bilour hoort niet tot de Pakistaanse Volkspartij van president Asif Ali Zardari en premier Ashraf maar tot coalitiepartner Awami National Party, een partij die vooral in het noordwesten van Pakistan aanhang geniet. Ook zijn eigen partij distantieerde zich van zijn initiatief.

Bij hevige protestdemonstraties tegen de film in veel Pakistaanse steden vielen vrijdag ruim twintig doden. De volgende dag hielden de protesten aan in de hoofdstad Islamabad, zij het op veel kleinere schaal.

In Bangladesh liepen in Dhaka zaterdag betogingen tegen de film, waarin de profeet Mohammed wordt voorgesteld als een biseksuele pedofiel en een oplichter, uit de hand en viel een onbekend aantal gewonden na ingrijpen van de politie.

Tienduizenden boze moslims gingen zaterdag ook de straat op in Kano, de tweede stad van Nigeria. De menigte trok naar het paleis van de emir, de hoogste spirituele leider van lokale moslims. (AP, AFP)

Libië pakt milities aan: pagina 10