Over tien jaar wordt de Floriade in Almere georganiseerd

Mark Rutte tijdens de verkiezingscampagne op bezoek bij het Nederlandse paviljoen op de Floriade. Foto ANP / Robin Utrecht

De Floriade wordt in 2022 gehouden in Almere. Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma laat via Twitter weten dat Almere heeft gewonnen. “De Floriade komt naar Almere”, aldus de burgemeester.

Twitter avatar alebbink Annemarie Jorritsma We hebben gewonnen! De Floriade kom naar Almere!!!!

De Nederlandse Tuinbouwraad maakte vandaag bekend wie in 2022 de Floriade mag organiseren. Behalve Almere waren ook de regio Boskoop, Amsterdam en Groningen in de race. Volgens de Tuinbouwraad heeft Almere een “bijzonder goed en degelijk uitgewerkt plan ingediend” en heeft het plan “een solide financiële onderbouwing met relatief weinig risico’s.”

Voorgaande edities verliesgevend

De Floriade 2012, tot 7 oktober in Venlo te bezoeken, moet twee miljoen bezoekers trekken om uit de kosten te komen. Of dat gaat lukken is nog niet duidelijk, maar lijkt haalbaar. Halverwege de expoperiode hadden ruim 1.174.000 bezoekers de kassa’s gepasseerd. De edities in Zoetermeer in 1992 en Haarlemmermeer in 2002 waren met negen en acht miljoen euro verliesgevend.

Voor de tuinbouw-expositie in Venlo gingen er 1,8 miljoen bloembollen, 18.000 struiken, 190.000 vaste planten, 15.000 hagen, 5.000 rozenstruiken en 3.000 bomen de grond in. Het hele terrein beslaat 66 hectare. Ter vergelijking, de Efteling is 65 hectare groot.

Floriade wordt sinds 1960 georganiseerd

Haarlem had in 1818 de primeur van de eerste Hollandse bloemententoonstelling. Drie dagen lang konden bezoekers de 264 ingezonden planten bezichtigen. De Algemeene Vereeniging van Bloembollencultuur (AVB) maakte er een eeuw later echt grote exposities van. Eerst met een nationale bloemententoonstelling in 1910, later met drie grote evenementen onder de naam Flora in 1925, 1935 en 1953. De laatste in Heemstede trok 900.000 bezoekers.

In 1960 ging de AVB samen met de Nederlandse Tuinbouwraad en werd voor het eerst de Floriade georganiseerd, een wereldtentoonstelling met veel meer dan alleen bloemen. Rotterdam dankt er een van zijn meest karakteristieke gebouwen aan: de Euromast. De Floriades daarna vonden plaats in Amsterdam (twee keer), Zoetermeer en de Haarlemmermeer.