Opnieuw twijfel over verklaring La S. in Passageproces

De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt. Foto NRC / Maurice Boyer

Justitie vermoedt dat kroongetuige Peter la S. niet de waarheid heeft verteld in het liquidatieproces Passage. Documenten op zijn laptop zouden mogelijk een ander licht kunnen werpen op zijn rol in de moord op Kees Houtman, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De nieuwe informatie kan van invloed zijn op de eerder geformuleerde strafeisen.

De vastgoedman werd in november 2005 doodgeschoten, volgens La S. door medeverdachte Jesse R. De kroongetuige zou ook aanwezig zijn geweest bij de liquidatie, volgens eigen zeggen om dekkingsvuur te geven. Over zijn verklaringen over de moord zijn al eerder twijfels gerezen.

De laptop werd in beslag genomen in het huis van bewaring, omdat de inhoud van het apparaat een veiligheidsrisico was. La S. is inmiddels op vrije voeten.

Passageproces grotendeels gebouwd op beweringen La S.

Het Passageproces ging in februari 2009 van start. ‘Passage’ is de naam voor onderzoeken naar een fors aantal liquidaties en pogingen daartoe in de onderwereld. Elf verdachten moeten zich voor de rechter verantwoorden voor hun aandeel in de zaken.

In mei eiste het OM tegen Jesse R., Dino S., Fred R., Siegfried S., Ali A. en Mohammed R. levenslange celstraffen. Tegen verdachte Sjaak B. werd vijftien jaar geëist, tegen Chay Pin S. twaalf jaar en tegen Nanpaul de B. acht jaar. De 43-jarige Freek S. ging vrijuit omdat er onvoldoende bewijs is voor zijn rol bij een moord in 1993.

De liquidatiezaken zijn voor een groot deel gebouwd op de beweringen van La S., die zelf ook terechtstaat. Justitie sloot in 2007 een akkoord met La S., die in ruil voor zijn verklaringen over de verschillende zaken strafvermindering zou kunnen krijgen.