Ondertussen in Twente

Desmond Tutu zat gisteren op de tribune bij FC Twente, dat tegen sc Heerenveen speelde. Wat deed hij daar?

FC Twente benoemde Tutu, Nobelprijswinnaar voor de vrede en oud-aartsbisschop van Zuid-Afrika, tot erelid. Voor aanvang van het duel werd Tutu op het veld voorgesteld aan de spelers van beide ploegen, ook gaf hij een high five aan de jeugdspelers die met de teams het veld opliepen. Daarna maakte hij een kleine vreugdedans. Tutu, een sportliefhebber, kreeg een staande ovatie van de 30.000 toeschouwers en werd toegezongen: ‘Tutu olé!’ Twente staat achter de filosofie van Tutu, zegt Twente-voorzitter Joop Munsterman. „Hij is een inspiratiebron voor solidariteit, en dat vinden wij heel belangrijk bij Twente.”

Hoe kwam FC Twente in contact met hem?

Tutu is beschermheer van Medical Knowledge Institute (MKI), dat via educatieprogramma’s mensen bewuster probeert te maken om de regie over hun eigen gezondheid te kunnen voeren. MKI is gevestigd in Nederland (Oostvoorne) en Zuid-Afrika (Kaapstad) en in 1999 opgericht. Aldo van der Laan, lid van de raad van commissarissen van FC Twente, zit in de stichting van de vrienden van MKI. Zo kwam het contact tot stand. De Twente-spelers droegen tijdens het duel shirts met de naam MKI. Een lunch en veiling voorafgaand aan het duel bracht 101.800 euro op voor Tutu’s goede doel, meldde de Stentor gisteren. Tutu kwam dinsdag op uitnodiging van MKI naar Nederland, hij vertrekt morgen weer. Tutu heeft bij zijn bezoek aan Twente gezegd dat dit zijn laatste reis ooit naar Europa was. Munsterman: „Hij is moe.”

Wat deed hij nog meer in Nederland?

Tutu werd zaterdag benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is uit naam van koningin Beatrix benoemd vanwege zijn ‘grote en voortdurende bijdrage aan de wereldsamenleving’, zo meldde de gemeente Deventer.